Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Intuitivní vaření

Španělský ptáček jinak

Tak jako každý týden horko-těžko vymýšlím menu pro Club, tak i minulý týden jsem ještě v úterý ráno nevěděl, co budem večer vařit.

Někdy je to opravdu dřina něco zajímavého vymyslet, když je člověk limitovaný cenou,časem,možnostmi kuchyně, surovinami....
Na přání členů klubu to mělo být něco českého. Týden před tím jsme dělali svíčkovou na smetaně. Probleskovaly hlasy, že by mohl být "ŠPANĚLÁK".
Španělský ptáček je dobrý, ale je to takové moc normální a hlavně většina členů jí raději kuřecí(drůbeží) maso. Tak babo raď!

Věděl jsem ,že budu dělat polévku z lososa, protože jsem měl čerstvou kostru, hlavu a odřezky  co mi zbyly po vykoštění lososa. A co dál?
Padlo rozhodnutí, uděláme kuřecího španěláka, ale co k tomu? Bude to takové mdlé a knedlíky měli minule, noky? rýže? těstoviny?...

Mezitím jsme vymysleli, že předkrm bude plněná broskev s kuřecím masem. Jelikož jsem den před tím vařil kuřata, abych měl vývar a maso na čínské předkrmy, tak to nebyl problém.  A co španělák?
Uvařil jsem si kafe, třeba mě něco napadne. Furt nic,žádný nápad. Pak manželka povídá: "Tak jim uděláme řízek.". Hm´m´m  dobré, ale taky takové obyčejné.

Pak jsem jen tak plácnul:"Uděláme smaženého španělského ptáčka" a bylo to. Osvícení-Nirvána. A tak vzniknul Smažený španělský ptáček s bramborovou kaší a grilovaným jablkem.

Příprava je jednoduchá:
kuřecí prsa (150 gr. na porci) naklepeme,osolíme,opepříme,potřeme hořčicí a naplníme stejně jako klasického šp. ptáčka(okurka,vejce,slanina,cibule,šunka nebo salám) zamotáme a obalíme v těstíčku z vajec,mouky,soli a nálevu z okurek a nakonec ve strouhance. Smažíme pomalu v oleji rozpáleném na 150-170°C do zlatova(cca 10 min.). Já jsem je ještě nechal "dotáhnout" asi 10 min. v troubě na roštu při 130°C, abych měl jistotu,že nejsou uvnitř syroví.

Hotové "španěláky" jsem příčně rozpůlil a servíroval s bramborovou kaší, grilovaným jablkem, citronem a salátem z hořčicovým dresingem.

Fotogalerie

hOJSADLO

21. 10. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Thumb
Skvělej nápad a určitě to musí být ňamka.Bezva tip na nedělní oběd,zkusím to.

Lida 21. 10. 2011, 15:52

Facebook komentáře