Tradiční česká vánočka

Vánoce jsou už za dveřmi, a proto pro Vás máme recept na tradiční českou vánočku.
Ingredience:
  • 1 000 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 150 g másla
  • 250 ml mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 kostka droždí
  • 70 g nasekaných mandlí
  • 50 g rozinek
  • vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • sůl
V mističce rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a přilijeme trošku vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy vsypeme mouku, osolíme špetkou soli a následně vyhloubíme důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek. Do mísy přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a žloutky. Vše zamícháme a podle potřeby budeme přilévat vlažné mléko. Mícháme a zaděláváme klasické kynuté těsto. Nakonec do těsta zapracujeme mandle a rozinky. Poté mísu přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout nejméně jednu hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na devět stejných dílků a vytvarujeme z nich bochánky. Z každého bochánku vyválíme dlouhý váleček. Spodní díl vánočky, který jsme upletli ze třech válečků, rukama umačkáme, abychom vytvořili místo pro druhý díl. Druhý díl opět spleteme ze třech válečků jako cop a pevně posadíme na spodní díl. Poslední díl spleteme ze dvou válečků a položíme na vánočku. Okraje vrchního dílu přetáhneme až pod vánočku. Upletenou vánočku po celém povrchu potřeme vejcem a posypeme zbylými mandlemi. Nakonec do vánočky asi na třech místech zapíchneme špejle. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu. Pokud se bude na povrchu pálit, přikryjeme alobalem. Vánočku podáváme až po úplném vychladnutí. 

přidejte na:
Šéfredaktor

09. 12. 2013


Další články

Přidat komentář