Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tradiční česká vánočka

Vánoce jsou už za dveřmi, a proto pro Vás máme recept na tradiční českou vánočku.
Ingredience:
  • 1 000 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 150 g másla
  • 250 ml mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 kostka droždí
  • 70 g nasekaných mandlí
  • 50 g rozinek
  • vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • sůl
V mističce rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a přilijeme trošku vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy vsypeme mouku, osolíme špetkou soli a následně vyhloubíme důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek. Do mísy přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a žloutky. Vše zamícháme a podle potřeby budeme přilévat vlažné mléko. Mícháme a zaděláváme klasické kynuté těsto. Nakonec do těsta zapracujeme mandle a rozinky. Poté mísu přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout nejméně jednu hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na devět stejných dílků a vytvarujeme z nich bochánky. Z každého bochánku vyválíme dlouhý váleček. Spodní díl vánočky, který jsme upletli ze třech válečků, rukama umačkáme, abychom vytvořili místo pro druhý díl. Druhý díl opět spleteme ze třech válečků jako cop a pevně posadíme na spodní díl. Poslední díl spleteme ze dvou válečků a položíme na vánočku. Okraje vrchního dílu přetáhneme až pod vánočku. Upletenou vánočku po celém povrchu potřeme vejcem a posypeme zbylými mandlemi. Nakonec do vánočky asi na třech místech zapíchneme špejle. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu. Pokud se bude na povrchu pálit, přikryjeme alobalem. Vánočku podáváme až po úplném vychladnutí. 

Barbora Šumná

09. 12. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře