Italské těstoviny

Italské těstoviny jsou základní potravinou nejen Italů, ale dá se říci, že dnes už jsou rozšířené po celém světě. O jejich původu se traduje, že návod na jejich přípravu původně přivezl ve 13. století Marco Polo ze svých cest po Dálném východě, ovšem Italové si nechtějí nechat své prvenství upřít. Skutečnost je však taková, že obilniny se tehdy, tak jako dnes, pěstovaly všude a různé úpravy se přímo nabízely, takže pravda může být na obou stranách. Italům pak nelze upřít jejich zásluhy na sortimentu a receptech a tím i na rozšíření oblíbenosti těstovin.

Výroba těstovin

V Itálii se těstoviny vyrábějí i v domácnosti, ale do této oblasti se nám podaří proniknout jen velice výjimečně při osobním kontaktu, takže pro nás jako konzumenty italských těstovin je důležitá jejich průmyslová výroba. Pro výrobu těstovin se používá mouka z tvrdé průsvitné pšenice a někdy i z pohanky. Hmota na těstoviny se skládá z této mouky, vody a soli. Připravené těsto se různě upravuje a především formuje na těstoviny hladké i rýhované, s rovným nebo ozdobným okrajem, těstoviny dlouhé nebo krátké, stáčené do spirálek nebo obloučků, vytvarované do mušliček, koleček, čtverečků, obdélníků a dalších tvarů. Kromě toho jsou některé těstoviny přibarvované rostlinným barvivem, převážně ze špenátu, takže pak získávají zelenou barvu. Na rozdíl od nudlí a to i těch našich domácích, se při přípravě těchto těstovin nepřidávají žádná vejce.

Skladování těstovin v domácnosti

Zpracované, vytvarované a kvalitně usušené těstoviny je možné při správných podmínkách velmi dlouho skladovat bez újmy na kvalitě. Musíme pouze zabezpečit jejich úschovu v suchém prostředí bez možnosti zvlhnutí a zamezit přístupu jakýchkoliv škůdců. K tomu se hodí pevně uzavíratelné kovové nebo plastové krabice či boxy.

Vaření těstovin

Pro vaření těstovin platí pouze jedna důležitá zásada, naštěstí pro těstoviny všeobecně známá. Těstoviny se vždy musí vařit v dostatečném množství vody. Na 50 dkg těstovin musíme dát nejméně 3-4 l vody a to podle druhu těstovin. Zda solit vodu před vařením nebo těstoviny osolit až po uvaření, to už je věc názoru, ale většinou se solí voda před jejich vložením. Dobu vaření nelze přesně určit, protože se liší podle druhů a přitom se doporučuje, aby těstoviny byly uvařeny tzv. "al dente" to znamená tak, aby při skousnutí byly ještě trochu pevné. U plných špaget se tento stav pozná podle toho, že uprostřed zůstává velmi malý bílý střed, zhruba ve velikosti tečky. Z uvařených těstovin slijeme vodu, necháme okapat a můžeme pokračovat v další úpravě.

Využití těstovin

Těstoviny se používají především do hlavních jídel, kde jsou přelévané různými omáčkami, jako příloha k masitým pokrmům s přírodní šťávou, do zapékaných pokrmů, kde tvoří základní součást doplněnou masem, uzeninou, houbami a zeleninou. Některé druhy těstovin je možné i plnit. Těstoviny drobných tvarů se využívají jako zavářka do polévky nebo jako základ různých salátů.

Druhy těstovin

Italských těstovin je snad nekonečná řada. Některé jsou známé více, některé méně. Pro lepší orientaci při nákupu nebo při pročítání receptů, kde jsou uvedeny originální názvy, je zde uvedeno několik vybraných druhů, se kterými se můžeme setkat :

  • macaroni: Tento název se používá pro označení silných dutých špaget, ale musíme mít na paměti, že název macaroni je obecné jméno pro všechny typy průmyslových těstovin.
  • penne: Jsou to těstoviny macaroni s rýhovaným povrchem.
  • vermicelli: Tímto názvem se v Itálii v některých oblastech označují špagety.
  • rigatoni: Jsou to krátké, ale duté těstoviny ve tvaru trubiček.
  • cannelloni: Tento název označuje duté válcovité těstoviny, které se po uvaření plní nádivkou a zapékají v troubě.
  • fedeli: Jsou to velmi jemné těstoviny podobné špagetám, prodávané stočené do tvaru válce.
  • fidelini: Jsou to těstoviny stejné jako fedeli, ale jemnější.
  • farfalle: Tento název znamená motýlci a v tomto tvaru se také vyrábějí. Větší se používají jako přílohová těstovina, menší tvary pak jako polévková zavářka.
  • tortellini: Jsou to malé plněné taštičky s nádivkami, které mohou být z masa nebo uzenin. Těstoviny se vaří už plněné v masovém vývaru nebo vodě. Prodávají se i jako hotové jídlo, takže u nás by se mohly objevit jako mražené.
  • ravioli: Tento název označuje velmi známé těstovinové taštičky v podobě čtverce, plněné zeleninou, sýrem nebo mletým masem, vše pikantně ochucené. Vaří se již plněné a podávají s omáčkou nebo masovou šťávou.

Zdroj: AZ-recepty.cz

přidejte na:
Šéfredaktor

12. 05. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář