Mnoho lidí miluje italské těstoviny a je jim jedno, jak se nazývají. Existuje jich mnoho druhů a zapamatovat si je není vždy až tak snadné. Tak pokud se v tomto oboru chcete vzdělávat, tady je malinký přehled:
Campanelle
Tvarem připomínají malé kornoutky s okraji zdobenými do varhánků. Dochutit je stačí pouze pestem.
Fettuccine
Nejobyčejnější široké ploché nudle.
Pappardelle
Pappardelle jsou toskánskou verzí známějších tenkých nudlí, které se jmenují fettuccine.
Spaghetti
Nejznámější a asi nejoblíbenější těstoviny vůbec. Mohou být i hodně dlouhé. Dobře se namotávají na vidličku.
Cappelletti
Vypadají jako kloboučky hub, jsou vlastně obdobou známějších těstovin tortellini.
Fusilli
Tyto těstoviny známe pod názvem »šrouby« - moc dobře nasají omáčku.
Penne rigate
Tyto těstoviny mají tvar šikmo říznutých trubiček - vhodné jsou k jemným i ostrým gulášům.
Tagliatelle
Tagliatelle jsou širší dlouhé nudle smotané do tvaru hnízda. Vynikající jsou s houbami, zeleninou i s masem.
Cavatappi
Vypadají jako naše »kolínka«.
Lasagne
Těstovinové pláty. Nejširší typ nudlí. Zapékají se ve vrstvách s masovou směsí a sýrem.
Radiatori
Velmi zajímavé těstoviny neobvyklého tvaru jsou radiatori. Jsou to krátké žebrované a zvlněné nudličky.
Tortellini
Jde o těstoviny plněné sýrem, houbami nebo masovou směsí, stočené do malých kroužků.
Farfalle
Těstoviny ve tvaru mašliček se hodí k masovým směsím, ale chutnají také jen přelité máslem a posypané mákem.
Makarony
Tvarem jsou podobné špagetám, ale jsou duté a kratší. Stejně jako špagety se hodí hlavně k rajčatovým omáčkám.
Ravioli
Ravioli jsou větší i menší těstovinové taštičky čtvercového tvaru s různými náplněmi.
Canelloni - jsou duté trubice, které se plní směsí a zapékají.