Jak se vyrábí mozzarella?

Mozzarellu můžete využít na milion způsobů, ale jistě ji znáte především díky oblíbenému salátu Caprese. Jak tato sněhobílá pochoutka vůbec vznikla? A víte jak se vyrábí?

Mozzarella pravděpodobně vznikla jen nešťastnou náhodou

Tento spařený sýr prý uviděl světlo světa jen díky náhodě či spíše nešikovnosti jednoho italského kuchaře. Když připravoval nějaký mléčný výrobek, kus syrového tvarohu mu spadl do vroucí vody. Samozřejmě tomu můžete věřit a nemusíte.

Každopádně tomuto sýraři patří velký dík, protože místo aby jej vyhodil, z něj vyrobil nový druh sýra. Na tomto sýru si dnes můžeme pochutnávat dle libosti, protože nepatří mezi sýry, jenž jsou pro náš žaludek zbytečně těžké.


Mozzarella má typickou a nevýraznou chuť a proto ji můžete využít jako univerzální sýr. Dochutit s ní můžete jakýkoliv pokrm - na pizzu, do salátů, do těstovin, k masu či si z ní můžete připravit omáčku. Jedinou větší nevýhodu vidíme především v tom, že vám v ledničce moc dlouho nevydrží. Až příliš rychle se kazí, proto ji nenakupujte ve větším množství.

Jak probíhá výroba mozzarelly? 

Nejdříve musíte nechat vysrážet mléko, z kterého vznikne tzv. “sýřenina”, z níž se pak napařováním vyrábí hmota určená k pečení. Zkušení sýraři z hmoty vytvarují pláty těsta, které se dále zpracuje na větší či menší kuličky. Také se ale mohou smotávat do uzlů. Před odesláním do obchodů se ještě nakládají do slaného nálevu.

Jelikož mozzarella není chráněna ochrannou známkou, někteří jiní výrobci toho využívají a pod tímto pojmem vydávají spoustu napodobenin, které s mozzarellou nemají nic moc společného - tedy kromě názvu. Proto si při výběru dejte pozor.

A podle čeho poznáte, zda byla vyrobena poctivě, ručně či strojově? Příprava mozzarelly se řídí podle téměř stejného postupu, jak se vyráběla v minulosti. Ta původní mozzarella pocházela z Neapole a k její výrobě se používá buvolí mléko. Dnes se už však do většiny typů mozzarelly přidává spíše kravské mléko.

Mozzarella by se neměla tepelně upravovat, zvlášť ne ta z buvolího mléka. Tím byste ji spíše poškodili. Proto se doporučuje tento sýr konzumovat pouze čerstvý. Jen vám poradíme, aby se plně rozvinula její chuť, měli byste ji vyndat minimálně 20 minut před tím, než si ji budete chtít naservírovat.

přidejte na:
Šéfredaktor

14. 11. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář