Jak uchovat medvědí česnek?

Medvědí česnek patří již mezi nedílnou součást takřka každé české kuchyně. Jelikož se jeho sezóna blíží ke konci, mohly by se vám líbit naše recepty, jak si medvědí česnek vychutnávat i po sezóně.

PESTOJak uchovat medvědí česnek?

Ingredience:

  • 150 g medvědího česneku
  • 150 g olivového oleje
  • 50 g sýru pecorino
  • 50 g nesolených kešu oříšků
  • mořská sůl
  • pepř

Příprava pesta je velice jednoduchá. Omyjte listy medvědího česneku, vložte je do hluboké mísy, posypte solí a rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Poté přidejte kešu oříšky, strouhaný sýr pecorino a olivový olej. Jakmile získáte hladkou pastu, máte hotovo. Pesto uchovávejte v lednici v uzavíratelné sklenici.

MÁSLOJak uchovat medvědí česnek?

Ingredience:

  • 40 g medvědího česneku
  • 250 g máslo
  • sůl a pepř

Máslo nechte změknout do pokojové teploty. Listy medvědího česneku omyjte a nasekejte najemno.  Změklé máslo utřete společně s nasekaným česnekem, solí a pepřem. Takto připravené bylinkové máslo zabalte do potravinářské fólie a vytvarujte do válečku, který nechte v lednici dobře ztuhnout.

TINKTURAJak uchovat medvědí česnek?

Listy medvědího česneku nadrobno nakrájíme a nasypeme je volně do láhve, abychom ji zaplnily po okraj. Byliny pak zalijeme 40 % vodkou nebo podobně silnou kořalkou a postavíme na 2 týdny na okno, kde svítí slunce nebo k radiátoru. Poté přes hadřík přecedíme, uskladníme v menších lahvičkách a uchováváme v chladnu. Užíváme denně 10 až 15 kapek smíchaných s trochou vody. Kapky mimo jiné podporují paměť a zabraňují arterioskleróze.

 

Chcete-li si medvědí česnek natrhat sami, najdete jej v lužních nebo listnatých lesích a kolem potoků. Pokud navíc patříte mezi zahrádkáře, můžete si jej pomocí cibulek vypěstovat i sami. Jinak jej i mimo sezónu najdete hojně na trzích i v supermarketech. Bližší informace ohledně této byliny naleznete také již ve starším článku Sezóna medvědího česneku je tady!

přidejte na:
BB

01. 06. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář