Medvědí česnek patří již mezi nedílnou součást takřka každé české kuchyně. Jelikož se jeho sezóna blíží ke konci, mohly by se vám líbit naše recepty, jak si medvědí česnek vychutnávat i po sezóně.
PESTO
Ingredience:
- 150 g medvědího česneku
- 150 g olivového oleje
- 50 g sýru pecorino
- 50 g nesolených kešu oříšků
- mořská sůl
- pepř
Příprava pesta je velice jednoduchá. Omyjte listy medvědího česneku, vložte je do hluboké mísy, posypte solí a rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Poté přidejte kešu oříšky, strouhaný sýr pecorino a olivový olej. Jakmile získáte hladkou pastu, máte hotovo. Pesto uchovávejte v lednici v uzavíratelné sklenici.
MÁSLO
Ingredience:
- 40 g medvědího česneku
- 250 g máslo
- sůl a pepř
Máslo nechte změknout do pokojové teploty. Listy medvědího česneku omyjte a nasekejte najemno. Změklé máslo utřete společně s nasekaným česnekem, solí a pepřem. Takto připravené bylinkové máslo zabalte do potravinářské fólie a vytvarujte do válečku, který nechte v lednici dobře ztuhnout.
TINKTURA
Listy medvědího česneku nadrobno nakrájíme a nasypeme je volně do láhve, abychom ji zaplnily po okraj. Byliny pak zalijeme 40 % vodkou nebo podobně silnou kořalkou a postavíme na 2 týdny na okno, kde svítí slunce nebo k radiátoru. Poté přes hadřík přecedíme, uskladníme v menších lahvičkách a uchováváme v chladnu. Užíváme denně 10 až 15 kapek smíchaných s trochou vody. Kapky mimo jiné podporují paměť a zabraňují arterioskleróze.
Chcete-li si medvědí česnek natrhat sami, najdete jej v lužních nebo listnatých lesích a kolem potoků. Pokud navíc patříte mezi zahrádkáře, můžete si jej pomocí cibulek vypěstovat i sami. Jinak jej i mimo sezónu najdete hojně na trzích i v supermarketech. Bližší informace ohledně této byliny naleznete také již ve starším článku „Sezóna medvědího česneku je tady!“