Už jste byli letos sbírat medvědí česnek? A co se vlastně pod tímto zvláštním názvem skrývá?
Jde o vytrvalou léčivou bylinu vyrůstající časně na jaře ještě před olistěním stromů. Následně roste a kvete až do konce května. Po odkvětu její listy a stonek shnijí a stanou se součástí půdy. Její nadzemní část je vysoká 15-40 cm s přízemními nejčastěji dvěma až třemi velkými a podlouhlými listy (10-20 cm dlouhé a 2-5 cm široké). Celá rostlina je posléze zakončena polokulovitým květenstvím drobných bílých květů (6-20 ks). V lesích vytváří bujnou vegetaci, která láká svou typickou česnekovou vůní nejen své sběrače, ale třeba i fotografy.
KDE HO HLEDAT A CO SBÍRAT?
Medvědí česnek se vyskytuje ve vlhčích a stinných místech lužních a listnatých lesů. Najdete ho kolem potoků nebo na úpatích svahů. Vyhovují mu i písečnohlinité až jílovité půdy, takže se vyskytuje také v oblasti skal.
Tato bylina roste zejména ve střední a západní Evropě, takže u nás se z jejího výskytu můžeme těšit jak na Moravě, tak i v Čechách. Uvádíme několik lokalit, kde medvědí česnek zaručeně najdete:
- Praha – Divoká Šárka
- Liberecký kraj – v Kryštofově Údolí, kolem potoka Rokytka
- Žamberk
- Vysočina – Třešť
- lokalita u Brna – mezi Útěchovem a Adamovem
- v lesích kolem Svratky u obcí Vranovice, Uherčice, Pouzdřany
- lesy u Uherského Ostrohu
- Břeclav – les vedle nemocnice
- Žermanice – u řeky Lučina
- Ostrava – Polanský les
Starší a větší listy česneku bývají hořké, proto se při sběru soustřeďte spíše na mladé lístky, které jsou bohatší na vitamíny a chuťově výraznější.
Využití medvědího česneku v kuchyni
Nejvíce prospěšných látek si zachová, když jej budete dávat nakrájený do již hotového jídla. Pro dlouhodobější užívání se vyrábí z česneku tinktura, nebo se listy nasekají a zamrazí. Možné je také uložení nasekaných nebo pomačkaných listů v oleji. Velké oblibě se těší i bylinkové máslo z medvědího česneku či pasta, která uzavřená ve sklenici vydrží v lednici až rok.
A NAČ SI DÁT POZOR?
V období nekvetoucího stavu se často uvádí možná záměna s konvalinkou, která je jedovatá! Medvědí česnek spolehlivě poznáte tak, když lehce promnete list mezi prsty a ucítíte česnekovou vůni. A jako u každé bylinky, i u konzumace medvědího česneku musíme být opatrní. Vyhnout by se mu měli lidé, kteří mohou být alergičtí na česnekové silice (allicin) nebo ti, které trápí slabší žaludek, žlučník a slinivka. Jeho nadměrné užívání pak může vyvolat průjem a nadýmání či záněty ledvin.
Závěrem již jen jedno upozornění! Tato bylina sice není chráněná, při jejím sběru však buďte ohleduplní vůči přírodě a trhejte ji pouze pro vlastní potřebu. Z každé rostlinky odeberte pouze jeden až dva listy. Cibulku nechte v zemi, aby mohla bylina zase za rok vyrůst. Nejlepší variantou je si medvědí česnek vypěstovat doma v květináči nebo si ho nechat rozrůst na zahrádce.