Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Jak voní jaro? Čerstvě, svěže a po bylinkách

Po třeskuté zimě vstupuje do našeho života jaro jako anděl. První jarní sluneční paprsky hřejí nejen naše tělo, ale i naše srdce, a proto je třeba jaro řádně přivítat a to nejlépe se svými nejbližšími u jednoho stolu nad skvělým jídlem. 

Jak voní jaro? Čerstvě, svěže a po bylinkách
Velikonoce vítají jaro

Příležitostí, pro přivítání jara stvořenou, jsou Velikonoce. Jejich duchovní význam se sice časem trochu vytratil, ale stále jsou oblíbeným svátkem, který české rodiny dodržují a neopomenou si jej obohatit o tradiční lahůdky, které podávali po předvelikonočním půstu dávno před námi naši předci. 

„U Velikonoc nebyl velký výběr jídel, jaký známe u jiných svátků. V čase Velikonoc byl dlouhý čas předsunutého postu a tehdy se nejedlo nic výjimečného, pokud se jedlo vůbec,“ přibližuje velikonoční období Jiřina Langhammerová, etnoložka a odbornice na české tradice, a pokračuje: „O Hodech to pak nebyla jídla nijak svérázná – pečené maso, jen ojediněle skopové, jinak běžné typy sváteční pečínky, jako moučník mazanec, někde piškotový beránek. K tomu vejce – dětem při koledě chutnala vařená, oloupaná z barevné skořápky, posléze se z nich dělaly různé saláty, zejména ve městech posledních generací. Specialitou byla někde hlavička-hlavnička - nákyp z několika druhů masa se zamíchanými vejci, kopřivami a houskou namočenou v mléce – vše zapečené a pojídané za tepla i studena. U velikonočních jídel je více než vlastní kulinářská podstata, tedy význam chuti a dobrého hoštění, podstatná jejich výtvarná podoba spojená s obsahovou stránkou. Modelem jsou právě kraslice – krásná vejce – červeně i pestře malovaná, vzorovaná, s veršíky o lásce, výmluvná ve významu obrody života a zároveň dobrá jako jarní pokrm.“

Jak voní jaro? Čerstvě, svěže a po bylinkách
Velikonoce voní po čerstvých surovinách

První slunečné dny voní po jarní cibulce, mladém špenátu a křehkém mase. Tyto suroviny jsou například součástí menu GreenYacht Hotel & Restaurant, jedné ze zúčastněných restaurací: „Mám rád čerstvou a lehkou kuchyni, proto u nás v rámci festivalu Vůně jara a během velikonočních svátků najdete například krém z čerstvého špenátu a mladých kopřiv s parmazánovými krutony,“ říká Jan Bušina, šéfkuchař restaurace, a doplňuje: „Jako hlavní chod budete moci ochutnat kukuřičné kuřátko pečené s jarní nádivkou, čerstvými bylinkami, glazovanou karotkou a bramborami Grenaille a jako dezert budeme servírovat tradičního velikonočního beránka s čokoládovým a vanilkovým krémem podávaného s marinovaným ovocem.“

„Každá restaurace si zvolí své vlastní menu, vybrané speciality by však neměly být součástí běžné nabídky. Důraz je kladen na rozmanitost chutí a výběr čerstvých sezónních surovin,“ popisuje Pavel Suchánek z Alakarte.cz, která Festival chutí organizuje.

Jak voní jaro? Čerstvě, svěže a po bylinkách
Také ostatní zúčastněné restaurace se opíraly při přípravě svých pokrmů o tradiční velikonoční recepty a o recepty z typicky jarních surovin. Například jarní nádivku s kopřivami podávanou s dipem z červené řepy nabídne jako předkrm restaurace Ambroisie. Jako hlavní chod je v menu krůtí prsíčko pečené s glazurou z javorového sirupu a drceného pepře servírované s jarním bramborovým salátem a jako dezert domácí jablečný koláč s cukrovou krustou a vanilkovou zmrzlinou. Secret of raw podává zeleninovou polévku s mrkvovými křupinkami, Raw tacos s variací čerstvých klíčků a svěží hruškový dort. Na své si přijdou i milovníci exotické kuchyně. Sushi Point servíruje japonskou polévku Misoshiru s řasami wakame, jarní cibulkou a tofu jako hlavní chod California roll plněné avokádem, lososem, okurkou a japonskou majonézou, obalené ve třech druzích kaviáru a v bílém sezamu. Jako sladká tečka jsou v nabídce rýžové košíčky plněné mangem zabalené v bambusovém listu.


Fotogalerie

Barbora Šumná

27. 03. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře