Jak využít kurkumu v kuchyni?

Kurkuma je zlatý prášek a má tolik léčivých účinků, že by klidně mohla vyvážit cenu zlata. Nevíte, jak byste s ní měli naložit? Do čeho ji můžete přidat? Poradíme vám pár kombinací, díky kterým se kurkuma stane vaším oblíbeným kořením.


Které potraviny si s kurkumou nejvíce rozumí?

Kurkuma s rýží je prostě kombinace, kterou jen tak něco nepřekoná. Můžete si uvařit kari rýži nebo čistě jen rýži s kurkumou. Kari rýže je označení směsi, kde je omáčka ochucená kurkumou. Pokud nechcete, tak kombinovat kurkumu s dalším kořením nemusíte. Pro lepší chuť můžete přidat osmaženou cibulku. Můžete si kurkumu přidat i do rizota, která rýži dodá krásnou žlutou barvu.


Můžete ji použít i k dochucení květáku či cukety. Perfektně vám dochutí zeleninu i pomazánky. Hodí se i v kombinaci s fazolemi, čočkou, špenátem, vejci, ale také k přípravě ryb. Kurkuma obarví jakékoliv jídlo, proto se také často využívá jako přírodní barvivo do různých omáček či sýrů. S kterým kořením se dá kurkuma kombinovat? Nejvíce se přátelí s pepřem, chilli, s kokosovým mlékem, hřebíčkem, fenyklem, s paprikou nebo s česnekem.


Zkuste špetkou kurkumy dochutit salátový dresink. Chcete vylepšit chuť pečených brambor? Posypte je před podáváním špetkou tohoto zlatého prášku a potěšíte své chuťové pohárky. Můžete ji přidat i do vařených brambor pro krásnou barvu a vůni. Také s její pomocí můžete zkoušet nové varianty marinád na maso. Můžete vyzkoušet jednoduchou marinádu, ve které smícháte kurkumu s citronovou šťávou. Je to rychlé a velmi chutné. Kurkuma se výborně hodí i do čočkové polévky či do míchaných vajíček.



přidejte na:
Šéfredaktor

08. 03. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář