Jak zařídit, aby byl kopr stále voňavý a vždy po ruce?

Při myšlence na kopr si většina lidí představí koprovou omáčku, brambory a vejce natvrdo. Jeho využití v kuchyni je ale mnohem větší! Často se používá při zavařování okurek, přípravě kulajdy nebo na dochucení hovězího masa.

Co ale dělat v případě, že se vám doma urodil kopr a nevíte si rady, jak jej zpracovat? Naše tipy na jeho uskladnění vám pomohou problém vyřešit.

Nechte jej zamrazit

Asi nejběžnější způsob zpracování kopru je pomoci zamrazení. Stačí si vybrat vhodnou nádobu, která snese nízké teploty a kopr do ní vložit. Je úplně jedno, jestli tam půjde celý, nasekaný nebo rozmixovaný. Pokud se ale rozhodnete věnovat čas krájení či sekání, můžete jej rovnou vložit do formiček, které zalijete vývarem nebo vodou a při vaření vyklopíte vždy tolik, kolik potřebujete.

Praktický koprový nálev

Chcete-li, aby vám kopr vydržel opravdu dlouho, můžete jej naložit do nálevu. Takto vám vydrží několik měsíců aJak zařídit, aby byl kopr stále voňavý a vždy po ruce? uděláte z něj naprosto skvělou koprovou omáčku nebo kulajdu.

Kopr nasekejte nadrobno, pořádně natlačte do čistých a vyvařených skleniček a zalijte ještě teplým nálevem. Uzavřete a zavařte v hrnci s vodou na 80 stupňů cca 20 minut.

TIP: Základní recept na koprový nálev: na půl litru vody přidejte 130 ml octa, 1 lžičku soli a 2 lžíce cukru, zamíchejte a povařte zhruba 5 minut.

Koprová sůl

Kopr můžete kromě klasického nálevu naložit i do soli. Nasekejte jej najemno, promíchejte se solí a nechte odstát, dokud nepustí šťávu. Potom jej napěchujte do sklenice, uzavřete a skladujte v lednici. Na zhruba 500 gramů kopru budete potřebovat asi 130 gramů soli.

Usušený kopr není nejlepší

Určitě jste slyšeli, že někteří lidé přebytek kopru suší. Ačkoli se to může zdát jako super nápad, z praktického hlediska to není úplně ono. Při sušení totiž kopr ztrácí své aroma. Pokud ho i přesto chcete sušit, dělejte to pomalu a sklízejte jej odpoledne, aby nebyl vlhký od rosy.

přidejte na:
BB

12. 06. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář