Nový rok bývá pro mnohé lidi měsícem předsevzetí a nových začátků. Tělo ale bývá po Vánocích a Silvestru velmi unavené a tak na budování nových zvyků nezbývá mnohdy síly. A ta se nejlépe bere z jídla. Které potraviny tedy jíst v lednu, abychom nastartovali svůj zpomalený organismus?
DEJTE NA SEZÓNNÍ POTRAVINY
Sezónní potraviny jsou ty, které v daném měsíci přirozeně dozrávají a jsou k dostání u místních farmářů nebo zemědělců. Nejedná se tedy pouze o ovoce nebo zeleninu, ale i o maso nebo třeba houby.
Budete-li se snažit vyhýbat potravinám z dovozu, zjistíte, že lokální a sezónní potraviny jsou kvalitnější, chutnější a lépe stravitelnější, než je tomu u cizokrajných potravin.
Zima je na potraviny přirozeně nejchudší a naši pozornost by se měla upínat ke kysaným, zavařeným a fermentovaným výrobkům nebo potravinám, které vydrží v chladu celou zimu. V tomto období se rovněž vyplatí konzumovat hovězí maso nebo zvěřinu.
HUTNÉ POLÉVKY A JÍDLO CHUDÝCH
V zimě se tradičně konzumovaly potraviny, které se sklidily z polí. Příjem ovoce byl redukován na jablka a hrušky, přednost se dávalo ořechům a semínkám. Základem jídla byly brambory, kysané zelí, cibule a podmáslí. Z polévek se nejčastěji podávala bramboračka.
DRUHY SEZÓNÍCH POTRAVIN:
-
Jablka, hrušky
-
Jedlé kaštany
-
Pórek
-
Kapusta
-
Cibule
-
Tuřín
-
Brambory
-
Citron
-
Houby (sušené)
LEDNOVÉ POTRAVINY PLNÉ VITAMINŮ
Lednové potraviny jsou přirozenou zásobárnou vitaminů, kterou tělo v průběhu zimy potřebuje. Většina z nich obsahuje vysoké procento vitaminu C, který podporuje správnou funkci imunitního systému a zároveň urychluje proces léčení. Kysané a fermentované výrobky navíc obsahují vysoké procento vitaminu K, který je základní stavební látkou pro zdravé kosti a správně fungující cévní systém.