Jarní detox s Kuchtičkou Mary

Všichni milujeme Vánoce, oslavy a parties. Většina z nás ale řeší každý rok to stejné, ať už po Vánocích nebo po nekonečné jízdě oslav či svateb, které jsou s přibývajícím věkem, co si budeme namlouvat, stále častější. Novoroční předsevzetí, sliby a přísahy, že tento rok už tu postavičku fakt mít budu, že budu jíst zdravě a nebudu se cítit jako balónek, který nejde vyfouknout, jsou naší každoroční agendou. Ne vždy se nám ale slib, který si dáme, podaří dodržet. Tak kdo zvedne ruku a souhlasí se námi?

Proto jsme s bloggerkou Kuchtičkou Mary v rámci jejího projektu "Projez se ke zdraví" připravili zajimavý článek plný rad, jak tělo efektivně očistit a načerpat novou energii. 
 

Jak se cítit znovu skvěle?

 

Existuje mnoho  cest, jak se cítit pohodlně ve svém těle a nekamuflovat postavu ve volném oblečení. S blížícím se létem se kuchtění stává rozmanitější a vaše možnosti jsou tak nekonečné. Vážně nemusíte trávit hodiny v posilovně, abyste se cítili skvěle! 

Dnes Vám ukážu pár detoxikačních dobrot, které můžete zařadit do svého jarního jídelníčku a díky kterým restartujete svůj metabolismus, budete cítit skvěle a lehce, a navíc do těla dostanete spoustu vitamínů!

 

SMOOTHIES 

jsou dnes velkým trendem. Skoro každý už někdy nějaké měl a spousta z vás nějaký ten blender nebo smoothie maker doma má. Kupované koktejly a smoothies mohou být ale zákeřné, pokud nezkoumáte alespoň malinko, co se skrývá uvnitř. Ovoce samotné skrývá velké množství cukru, vitamínů a vlákniny. I když jde o přirozený cukr, pro tělo to i tak může být pořádná makačka zpracovat ho. Proto je vhodné kombinovat ovoce a zeleninu. Ačkoliv to pro někoho může být nepředstavitelné, ukážu vám, že můžete vytvořit skvělé kombinace a zeleninu téměř ani neucítíte. 

Další zradou mohou být také smoothie, kde místo vody využijete šťávu. Šťáva z ovoce je v podstatě pouze cukr, takže tělu moc nepomůžete. Pokud máte rádi koktejly, zkuste rostlinná mléka bez přidaného cukru nebo bezlaktózová mléka, která vašemu koktejlu nepřidají tak vysokou kalorickou hodnotu jako klasické mléko.

 

 Tropický ostrov (žluté smoothie):
  • 115 g ananasu
  • 30 g ledového salátu
  • 130 g manga
  • 35 g jablka
  • voda

Pepkovo špenátové smoothie (zelené):

  • 100 g manga
  • 1/2 jablka
  • malá hrst špenátu (10 g)
  • 40 g okurky
  • 1 banán
  • voda
Borůvkové potěšení (fialové):
  • 1 banán
  • 70 g borůvek
  • 30 g manga
  • 20 g okurky
  • voda

POLÉVKY 

jsou další možností, jak nastartovat tělo i zahřát duši. Tajemství zeleninových polévek je v tom, že vás zasytí, ať už si je dáte na oběd či na večeři, zahřejí vás, a navíc tělu dodají spoustu vitamínů a minerálů.

Pokud polévky zkombinujete třeba se sacharidovou snídaní, na oběd si dáte kuřátko se zeleninou nebo lososa, tak máte skvěle vyvážený jídelníček na celý den. 

Vyberte si svou nejoblíbenější polévku a nastartujte metabolismus! Čas začít něco dělat je TEĎ! 

 

Batátovo-mrkvová polévka

4 mrkve (250 g)

2 větší batáty (630 g)

1,5 l vody

15 ml řepkového oleje

1 šalotka

Muškátový oříšek, badyán (špetka), zázvor, pomerančová kůra, sůl, pepř, nové koření, bobkový list

200 ml mandlového mléka

Příprava

Batáty povaříme co nejvíce doměkka, ale tak, ať je můžeme nastrouhat, jakmile vychladnou, oloupeme je a nastrouháme. Na oleji v hrnci orestujeme šalotku, přidáme batáty a nastrouhanou mrkev, ještě krátce orestujeme, pak vše zalijeme vodou. Přidáme koření a povaříme, alespoň 15 min. Pak vytáhneme koření (nové a bobkový list) z hrnce a vše rozmixujeme dohladka. Přidáme mléko, a ještě chvíli povaříme.

 

Brokolicová polévka

10 g másla

200 g brokolice

0,5 l vody

100 ml kokosového mléka

sůl, pepř, ocet (lžička)

1 lžička curry

Příprava

Brokolici můžeme upravit nejdříve na páře, aby byla polévka rychlejší nebo ji vařit až v hrnci. Na másle orestujeme brokolici a zalijeme ji vodou. Přidáme koření a vše povaříme asi 10 min (pokud jsme brokolici upravili nejdříve na páře). Pak celé koření vyndáme, brokolici rozmixujeme a přidáme kokosové mléko. Vše necháme ještě chvíli probublat a podáváme zatepla.

 

Řepová polévka

10 ml olivového oleje

20 g šalotky

100 ml kokosového mléka

325 g řepy

100 g ředkve

100 g cherry rajčátek

1 lžička provensálského koření, 1/2 lžičky soli, špetka skořice, 1 stroužek česneku, 1 lžička chilli

1/2 l vody

Příprava

Cibulku orestujeme na oleji, přidáme řepu, ředkev a cherry nakrájené na malé kousíčky a podusíme. Přidáme vodu a koření a vše povaříme doměkka. Polévku rozmixujeme a přidáme mléko, a ještě chvíli povaříme.

Dobrou chuť!

Pokud máte chuť projíst se je zdraví, nezapomeňte sledovat IG profil Kuchtička Mary, web "Projez se ke zdraví".

přidejte na:
Bára Uhýrková Černá

12. 04. 2019


Další články

Přidat komentář