Jarní očista s kopřivou

Zima snad už svou vládu vzdala a pomalu se hlásí dlouho očekávané jaro. Ze zimního spánku se kromě přírody probouzí i náš organismus. Je třeba alespoň trochu přiložit ruku k dílu, ať se cítíme lépe než loni. Z jara se to bylinkami bude jen hemžit, sáhněte například po blahodárné kopřivě. Očistěte se a zároveň také omládněte.

57421_medium

Po zimě je třeba doplnit vitamíny

Příchod jara pro nás může (měl by) znamenat změnu naší stravy. Možná sami na sobě poznáte, že vaše tělo po změně přímo touží. Využijte k doplnění vitamínů kopřivu a spoustu dalších bylinek. Přidejte si je do jídla, uvařte čaj, odvar nebo si dopřejte očistnou bylinnou koupel.

Proč je kopřiva tak výborný čistící pomocník?

Mladá, čerstvá kopřiva je takovým malým zeleným zázrakem. Má spoustu pozitivních účinků na lidský organismus. Dá se použít, když vás trápí aktuální onemocnění, například žaludeční potíže, problémy týkající se jater a žlučníku nebo cukrovka. Pokud jde očistu organismu, je kopřiva tím pravým pomocníkem, protože má močopudné účinky a pomůže bojovat proti jarní únavě. Kopřiva působí i protizánětlivě, protirevmaticky a má protikrvácivý účinek. Trápí vás akné, ekzém a alergie? To má s očistou organismu také co dělat. Čajík z kopřivy potlačí růst nežádoucí střevní mikroflóry, takže potom budou vaše střeva pracovat na jedničku. Látky obsažené v této rostlince výborně působí na žlázy s vnitřní i vnější sekrecí a celkově podporují trávení a látkovou výměnu.

Kdy a jak ji posbírat?

Vždy sbírejte kopřivu před tím, než vykvete. Když je kopřiva v květu, obsahuje vyšší množství dusičnanů, proto se nedoporučuje pro sběr. Ke sběru jsou nejvhodnější mladé lístky a výhonky. Někdo sbírá i nať, ale musí být opravdu hodně mladá, aby byla měkká.

Nakopněte se

Až budete mít nasbíráno, můžete si připravit jarní životabudič. Co je k tomu potřeba? Mladé kopřivy, voda, citron a cukr. Kopřivy krátce svařte ve vodě s jedním citronem. Slijte, přidejte cukr a nehte projít varem. Tonikum po uvaření vychlaďte a nakonec přidejte citronovou šťávu. Tonikum uchovávejte v chladu. Každý den si dopřejte čtyři lžíce, brzy se budete cítit čistí a jako noví. Chcete-li celé rodině naservírovat kopřivový nášup, připravte si špenát z kopřiv nebo omelety s kopřivovou náplní.

přidejte na:
Kate

09. 03. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Roxana
Jako dlouholetá bylikářka mohu dodat, že kopřivový čas dle Marie Treben a dalších jejích příznivců lze pít celý rok. Což se nedá říci o jiných bylinách, ve větším množství či delším užívání mají i vedlejší účinky jako léky, zpravidla je doba užívání 14 dní, pak některé po přestávce lze znovu popíjet, protože si tělo zvyká na zvyšování dávek a nižší ani nezaberou. K sušení se hodí nejlépe do května, kdy začínají pak kvést a již všechny živiny putují do květu a účinek není tak silný. Vlastně to v článku je. Posiluje růst vlasů aje dobrá na jejich oplachování po umytí tmavovláskám. Krom pročistění organismu, ačkoliv na já játra je ještě lepší Ostopestřec mariánský, hlavní je, že doplňuje nedostatek železa a necpeme do sebe Feronat, což je můj případ...

Roxana 09. 03. 2011, 23:02