Jaroměřický tvaroh – významný zdroj bílkovin bez „éček“

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o tvarohu (ale báli jste se zeptat)

Tvaroh patří mezi výjimečné potraviny. Je významným zdrojem bílkovin, nezbytných pro růst svalové hmoty, zároveň však má relativně nízkou energetickou hodnotu. Výborně zasytí, přitom je dobře stravitelný. Na rozdíl od jiných potravin neztrácí tepelným zpracováním  téměř nic ze své nutriční hodnoty a je mimořádně univerzální – z tvarohu snadno připravíme sladký dezert i slanou pomazánku. V Jaroměřické mlékárně se tvaroh vyrábí už od roku 1937. Podobně jako tenkrát se tu i dnes připravuje tradičními postupy a výhradně z kvalitních domácích surovin. Jaroměřický tvaroh, stejně jako naprostá většina výrobků z Jaroměřické mlékárny, neobsahuje žádné konzervanty, umělá barviva, sladidla ani jiné chemické přísady, což potvrzuje logo CEFF na obale. Kromě tohoto označení, které pomáhá zákazníkům rozpoznat potraviny bez nežádoucích „éček,“ se Jaroměřické tvarohy pyšní oceněním Klasa A. Více na www.mlekarna.cz.
Jaroměřický tvaroh – významný zdroj bílkovin bez „éček“
Lahodná náhoda
Tvaroh zná lidstvo už déle než 4 000 let. Vynález to byl stejně jako u mnoha jiných užitečných věcí náhodný. Kočující kmeny tenkrát přepravovaly mléko v měších z dobytčích žaludků. Po delší cestě zjistily, že z mléka vznikla chutná sraženina, která se stala základem tvarohu i sýru.
 
Poctivý tvaroh
Příprava tvarohu není žádná věda. Ovládaly ji naše prababičky a i dnes je možné připravit si tvaroh doma. Tradiční postupy ctí i Jaroměřická mlékárna. Na rozdíl od samovolně zkyslého mléka však používá mléko pasterované, u něhož je zaručena zdravotní nezávadnost.
Mléko se v Jaroměřicích zpracovává ve vanách. Jde sice o pracnější postup, zaručuje však vynikající výsledek, kterým je prvotřídní kvalita, lahodná chuť, správný podíl sušiny i tuku a výborné nutriční hodnoty. K vysrážení dochází vlivem rozvoje mléčných kultur přidaných do mléka ve formě zákysu. K úpravě konzistence se pak používá malé množství syřidlového enzymu.
Výsledná tvarohová sraženina se nechá přibližně 16 hodin zrát a následně se odkapáváním přes tkaninové pytle oddělí přebytečná syrovátka od lahodného tvarohu. V Jaroměřicích nepřipouští žádnou „modernizaci“ receptur a výrobních postupů, která sice dokáže výrobu zlevnit, negativně se však podepíše na výsledné chuti i kvalitě.
 
Jaroměřický tvaroh – významný zdroj bílkovin bez „éček“
Jemný, měkký, tučný
Jaroměřický tvaroh najdete v obchodech ve třech variantách, které se liší především obsahem tuku:
  1. Jaroměřický jemný tvaroh na pečení se připravuje tradiční výrobou z výběrového mléka. Má velmi jemnou konzistenci, nižší obsah tuku (2,5 g / 100 g) a sladce nakyslou mléčnou chuť. Je ideální přísadou studených i teplých pokrmů, sladkých dezertů a moučníků i slané kuchyně.
  2. Jaroměřický měkký tvaroh je nepostradatelnou složkou redukčních diet (obsah tuku jen 0,5 g / 100 g), ale i výživy sportovců a dalších osob s vysokými nutričními nároky. Je lahodnou součástí pokrmů, které ponechává lehké, nezatížené zbytečnými kaloriemi.
  3. Jaroměřický tučný tvaroh je nejlahodnějším z trojice vyráběných tvarohů. Vyšší obsah tuku (11 g / 100 g) mu dodává plnou, jemnou chuť a hebkou konzistenci. Z každého pokrmu dokáže udělat nezapomenutelnou delikatesu.
 
Jaroměřický tvaroh – významný zdroj bílkovin bez „éček“
Bezkonkurenční složení
Nahradit tvaroh v jídelníčku je téměř nemožné. Proč? Odpovědí je kombinace jedinečných vlastností. Předně tvaroh nemá vysokou energetickou hodnotu (ta závisí na tučnosti tvarohu a pohybuje se v rozmezí od 87 kcal u Jaroměřického měkkého tvarohu po 168 kcal u Jaroměřického tučného tvarohu). Zároveň však má mimořádně vysoký obsah mléčných bílkovin. Ty přispívají k růstu svalové hmoty. Nedostatek bílkovin vede ke zbytečnému napětí a snížení výkonnosti.
 
Obecně jsou bílkoviny těžce stravitelné (některé vysokoproteinové přípravky určené sportovcům mohou způsobovat zácpu), tvaroh je naproti tomu stravitelný snadno, jeho zpracování organismus zbytečně nezatěžuje. Tvaroh dále představuje směs důležitých aminokyselin. Koncentruje se v něm především bílkovina kasein, která významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka.
 
Do svého jídelníčku by měli tvaroh zařadit nejen děti a sportovci, ale i ženy po čtyřicítce, které jsou ohroženy osteoporózou. Na rozdíl od jiných potravin tvaroh tepelným zpracováním neztrácí téměř nic ze své nutriční hodnoty. Navíc se jedná o potravinu mimořádně univerzální – z tvarohu snadno připravíme sladký dezert i slanou pomazánku.
 
Průměrná výživová hodnota ve 100g
 
Měkký tvaroh - 370 / 87 kJ/kcal, 16,9 g bílkovin, 3,7 g sacharidů a 0,5 g tuků.
Jemný tvaroh - 436 / 103 kJ/kcal, 16,5 g bílkovin, 3,7 g sacharidů a 2,5 g tuků.
Tučný tvaroh - 701 / 168 kJ/kcal, 13,5 g bílkovin, 3,8 g sacharidů a 11 g tuků.
 
Což takhle dát si tvaroh
Je dietní: Měkký tvaroh patří mezi potraviny se sníženou energetickou hodnotou. Při redukční dietě je určitě vhodnější než tavené či smetanové sýry.
Mléčné bílkoviny: Přispívají k růstu svalové hmoty a zároveň jsou lehce stravitelné. Vyvážená směs aminokyselin navíc podporuje růst.
Zasytí: Dokáže zahnat pocit hladu i na několik hodin.
Neomrzí: Výborně chutná sladký i slaný, studený i teplý.
přidejte na:
Šéfredaktor

28. 06. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář