Je mrkev opravdu tak zdravá na oči nebo jsme se stali součástí generační dezinformace?

Určitě i vám jako dětem říkali, že máte jíst mrkev, abyste měli zdravé a silné oči. Pravděpodobně to říkala vaše máma nebo vaše babička a těm samozřejmě jejich mámy. Možná vám tato informace natolik utkvěla v hlavě, že ji říkáte i vy vašim dětem. Říkáte jim ale pravdu? 

PÍŠE SE ROK 1940

K tomu, abychom zjistili pravdu, musíme přetočit dny v našem kalendáři na rok 1940. V té době je Británie pod nátlakem německých bombardérů – všude je tma, nikde nesvítí lampy a okna jsou zabedněna tak, aby nepropouštěla ani proužek světla. Je mrkev opravdu tak zdravá na oči nebo jsme se stali součástí generační dezinformace?

V době války je třeba změnit stravovací návyky společnosti a naučit ji pracovat s lokálními, dostupnými, surovinami. A tady na řadu přichází mrkev. Mrkev je všudypřítomná a recepty z ní povinností.

Ve stejný čas Královské letectvo vyvíjí radar, který dokáže zachytit nepřátelská letadla, aniž by byli sami spatřeni. Technický zázrak ale nesmí být odhalen – proto vyjde v novinách série fotek nejlepších britských pilotů s mrkví jako argumentem pro jejich zlepšené vidění! Mýtus je na světě!

PRAVDA O MRKVI

Mrkev opravdu obsahuje vysokou dávku beta-karotenu, barviva, z kterého vzniká vitamin A, který je důležitý pro lidské oči. Nedostatek tohoto vitaminu vede k poruše vidění, ale noční vidění (zlepšení zraku) vám v žádném případě nezajistí.Je mrkev opravdu tak zdravá na oči nebo jsme se stali součástí generační dezinformace?

Teď už víte, že generacemi naučené moudro o mrkvi bylo jen pouhou vojenskou propagandou – to ale neznamená, že byste měli na mrkev zanevřít úplně!

Mezi její hlavní pozitiva patří podpora imunitního systému, jelikož má vysoké množství vitaminu C a E. Zároveň působí pozitivně na klouby, játra a střeva.

Proč mrkev zařadit do jídelníčku:

  • Reguluje cholesterol,

  • Podporuje imunitu,

  • Zpevňuje kosti,

  • Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění,

  • Stará se o zdraví střev,

  • Podporuje funkci mozku.

přidejte na:
Šéfredaktor

09. 06. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář