Jedinečné velikonoční menu

Oslavte příchod jara ve velkém stylu! Připravte originální pokrmy od předkrmu po dezert,
na které ještě dlouho budete vzpomínat nejen vy sami, ale třeba i celá vaše rodina, která vás
ještě nedávno přemlouvala, abyste přeci jen neexperimentovali a uvařili vepřo-knedlo.
V našem velikonočním menu najdete vše, co k Velikonocům neodmyslitelně patří, tedy maso,
vajíčka i jarní zeleninu a bylinky.



PŘEDRKM

Lososové tartaletky s medvědím česnekem a křepelčími vajíčky
(8 porcí)
Ingredience na těsto:
150 g hladké mouky
150 g studeného másla
150 g tvrdého sýra (Gouda, Eidam, Cheddar)
Pokud se vám nechce vypracovávat těsto, nebo nemáte tolik času, můžete použít listové těsto.

Ingredience na náplň:
Cca 250 g uzeného lososa na kousky
200 g mascarpone nebo krémového sýra Philadelphia
2 hrsti medvědího česneku
sůl
pepř
4-6 křepelčích vajíček na ozdobu

Postup:
Nastrouháme si máslo i sýr, smícháme s moukou a vypracujeme těsto, které pak tvarujeme do
formiček na tartaletky. Košíčky pečeme přibližně 8 minut na 200°C.
Než nám tartaletky vychladnou, přichystáme si do nic náplň. Kousky uzeného lososa rozmixujeme
společně s mascarpone a medvědím česnekem. Podle chuti osolíme a opepříme. Pak už jen
naplňujeme tartaletky, které můžeme nahoře ozdobit půlkou uvařeného křepelčího vajíčka, případně
pak ještě něčím zeleným, pro pestrost.

POLÉVKA
Chřestový krém s parmezánem a krutony
Ingredience:
550 g chřestu
2 šalotky (nebo cibule)
700 ml vývaru (buď zeleninového nebo drůbežího/hovězího)
50 g másla
100 ml smetany
sůl, pepř
toastový chléb na krutony
parmezán na posypání

Postup:
Z chřestu odřízneme dřevnaté konce a dáme je vařit jako první do vývaru na cca 15-20 minut
(poslouží pouze k intenzivnější chuti). Špičky a stonky chřestu si ponechejte na další zpracování. Poté
vývar slijte a vyvařené konce vyhoďte. Pokud polévku připravujete ze zeleného chřestu, nemusíte ho
loupat, pokud z bílého, oloupejte si jej. Znovu přiveďte k varu vývar a do něj vložte stonky a špičky
chřestu, které jste si ponechali. Vařte jen 8-10 minut, ne déle. Na pánvi si mezitím na másle orestujte
šalotku (nebo cibuli), kterou pak přidáte do vývaru k chřestu. Vše společně rozmixujte, přidejte
smetanu, sůl a pepř podle chuti. Nakonec si připravte krutony, kterými pak naservírovaný krém
posypete spolu s parmezánem.

HLAVNÍ CHOD
Jarní kuřátko s kopřivovou nádivkou a lehkým bramborovým salátem
Ingredience na kuře:
Celé kuře (nejlépe farmářské či bio, pokud máte možnost)
3-4 starší rohlíky nebo toastové chleby (záleží také na velikosti kuřete)
2-3 vejce (podle toho, kolik použijete pečiva)
cca 200 ml mléka
hrst kopřiv (může být ale i libeček nebo špenát)
citronová kůra (z chemicky neošetřeného citronu)
máslo
sůl, pepř
muškátový oříšek

Ingredience na salát:
1 kg brambor
nakládané okurky (10-12, jak kdo má rád)
1 červená cibule
50 ml vinného octa
35 ml rostlinného oleje
200 ml vývaru
2 lžičky dijonské (nebo jiné vaší oblíbené) hořčice
sůl
pepř
petrželka nebo jarní cibulka na ozdobu

Postup přípravy kuřete:
Rohlíky nakrájejte na kousky a smíchejte spolu se žloutky rozmíchanými v mléku. Přidejte hrst
nakrájených kopřiv, trochu citronové kůry a ochuťte kořením. Z bílků odložených stranou si vyšlehejte
sníh a jemně ho vmíchejte do směsi. Kuře osolte, než do něj vložíte nádivku. Pod kůži kuřete vložte
několik plátků másla. Vložte do kuřete nádivku, navrch ještě dejte trochu másla a dejte péct přibližně
na 180°C, po dobu 90 minut. Nezapomínejte kuře pravidelně podlévat.

Postup přípravy salátu:
Uvařte si neloupané brambory a po uvaření a oloupání nakrájejte na kolečka nebo použijte kráječ na
brambory. Nakrájejte si také okurky (na plátky) a cibuli. Vše přimíchejte k bramborám. Připravte si
zálivku smícháním octa, oleje, hořčice a vývaru a zalijte s ní brambory. Navrch dozdobte petrželkou
nebo jarní cibulkou.

DEZERT
Čokoládový koláč s malinami a pekanovými ořechy

Ingredience:
225 g hladké mouky
150-200 g tmavého třtinového cukru (množství dle toho, jak moc sladíte)
85 g kakaa
½ lžičky sody
1½ lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
2 vejce od slepic z volného chovu
250 ml mléka
125 ml rostlinného oleje
1 vanilkový lusk
250 ml vroucí vody
200 g kvalitní hořké čokolády
200 ml smetany ke šlehání
maliny (čerstvé nebo lyofilizované)
hrst pekanových ořechů

Postup:
Předehřejte si troubu na 180°C.
Všechny ingredience kromě horké vody smíchejte, nejlépe v mixéru, aby byla směs dokonale hladká.
Pak po troškách přidávejte horkou vodu. Těsto vylijte do vymazané nádoby a pečte cca 30 minut.
Polevu na koláč si připravíte tak, že na mírném plameni ve vodní lázni rozpustíte čokoládu se
smetanou. Po vychladnutí koláč přelijte polevou a dozdobte malinami a pekanovými ořechy. Podávat
můžete i s kopečkem vaší oblíbené zmrzliny.

Přejeme vydařené velikonoční menu a bohatou pomlázku!
 
přidejte na:
Bára Uhýrková Černá

14. 04. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář