Advent je období plné očekávání a radosti, kdy si zkracujeme čekání na Vánoce malými každodenními překvapeními. Ať už je to radost z vánoční výzdoby, zapalování svíček na adventním věnci nebo otevírání okének adventního kalendáře. V posledních letech se stále větší popularitě těší domácí adventní kalendáře – a co je lepší než jedlý kalendář plný sladkých dobrot a vlastnoručně připravených překvapení? Připravit takový kalendář není vůbec složité a potěší nejen děti, ale i dospělé. Navíc můžete přesně kontrolovat, co obsahuje, a přizpůsobit ho podle chutí toho, komu ho věnujete.
Začněte výběrem obalu pro váš kalendář. Možností je spousta a kreativita nemá hranice. Papírové sáčky, malé plechové krabičky, látkové pytlíčky nebo dokonce mini skleničky od jogurtů se mohou proměnit v dokonalé schovky pro vaše sladkosti. Stačí je dozdobit čísly, mašličkami a větvičkami borovice nebo sušeného pomeranče, aby navodily tu správnou vánoční atmosféru. Sáčky či pytlíčky můžete zavěsit na provázek pomocí dřevěných kolíčků nebo poskládat do hezké proutěné bedýnky. Adventní kalendář pak může zároveň sloužit jako stylová dekorace do bytu.
Co schovat dovnitř?
Tady už záleží jen na tom, co máte rádi vy nebo osoba, pro kterou kalendář připravujete. Skvělou volbou jsou domácí pralinky – třeba čokoládové kuličky plněné oříškovým máslem, karamelem nebo jemným alkoholem. Pokud máte rádi něco tradičnějšího, malé perníčky ve tvaru hvězdiček nebo stromků budou jistotou. Můžete je navíc ozdobit bílou polevou. Déle skvěle poslouží minisušenky, třeba skořicové nebo kakaové, které navíc při pečení krásně provoní celý byt.
Pro milovníky trochu luxusnějších lahůdek můžete připravit sušené ovoce máčené v čokoládě. Sušené švestky, meruňky nebo plátky pomeranče obalené hořkou čokoládou působí elegantně a jsou velmi chutné. Další oblíbenou variantou jsou nejrůznější oříšky, obalené v jogurtu, kakau, kokosu nebo čokoládě.
Pokud chcete kalendář udělat trochu zdravější, nabízí se směsi sušeného ovoce a oříšků. Domácí granola, zabalená do malých pytlíčků, je skvělou volbou na rychlou snídani během předvánočního shonu. Nebo co takhle malá domácí balení ovesných či oříškových energetických tyčinek? Přidejte trochu skořice, sušených brusinek nebo medu a máte zdravější, výživné mlsání, které potěší.
A co něco na zimu typického – nápoje? Připravte do pytlíčků směsi na horké kakao. Kakaový prášek můžete smíchat s třtinovým cukrem a kousky čokolády a ke každému sáčku přiložit návod, jak si vytvořit lahodný nápoj. Další variantou může být směs na svařené víno. Stačí směs hřebíčku, badyánu, skořice a sušené pomerančové kůry a váš obdarovaný si může během chladného dne připravit voňavý svařák.
Při výrobě jedlého adventního kalendáře se nemusíte držet čistě sladkostí. Pokud má obdarovaný raději slané chutě, zkuste zapečené sýrové krekry nebo oříšky ochucené kořením a propečené v troubě. Možná to není úplně typické, ale rozhodně jde o nápad, který mile překvapí.
A teď už kalendář jen naplnit!
Jakmile máte všechny dobroty hotové, přichází ta pravá vánoční zábava – plnění kalendáře. Dobroty rozdělte rovnoměrně, ať každý den nabídne něco jiného. Pokud chcete, můžete do jednotlivých dní přidat ručně psané vzkazy, recepty na oblíbené cukroví nebo drobné vánoční úkoly, jako třeba „dnes zabal jeden dárek“ nebo „pusť si oblíbenou vánoční písničku“. Díky tomu bude každý den adventu drobným zážitkem a překvapením.
Jedlý adventní kalendář je skvělé tvoření, které vás naladí na Vánoce a přinese radost nejen obdarovanému, ale i vám. Můžete ho vytvořit sami, nebo zapojit celou rodinu – děti budou milovat pečení a plnění kalendáře perníčky nebo čokoládovými dobrotami. A výsledek? Originální dárek, který zahřeje na duši i na jazyku.
Tak co, pustíte se do výroby ještě letos? Nebo si nápad uložíte na příští Vánoce? Jedno je jisté – na takový adventní kalendář se jen tak nezapomíná!