Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Domácí kynuté briošky na burger sypané sezamem

Na 6-12 kousků budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 hrnek teplé vody
  • 30 g cukru
  • 1 vejce
  • 40 g másla
  • 3 špetky soli

Na potření:

  • 1 vejce
  • seznam

Do mísy si připravíme 1 balíček sušeného droždí, 150 ml teplé vody a půl hrnku mouky. Vše důkladně zamícháme, přidáme 30 g cukru, 1 vajíčko, 40 g másla, tři špetky soli a zbylou mouku. Robotem nebo ručně zpracujeme v hladké těsto. Tip: Zpracováváte-li těsto ručně, hněťte jej alespoň 5 minut. Těsto zpracujeme v kouli, mísu vytřeme nebo vystříkáme olejem, poté vložíme těsto a necháme jej pod utěrkou asi 2 hodiny kynout. Po této době se můžeme pustit do tvarování briošek. Těsto pomoučíme a rukama zpracujeme, rozdělíme na stejně velké díly. Z tohoto množství vytvoříte 12 malých nebo 6 velkých briošek. Jednotlivé díly zpracujeme do tvaru měšce, otočíme a skládáme na  plech vyložený pečícím papírem. Briošky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Poté pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15-25 minut, dokud nezískají krásnou hnědou barvu. Hotové briošky necháme vychladnout pod utěrkou, aby zůstaly vláčné. Dobrou chuť!

Barbora Šumná

11. 04. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře