Na 6-12 kousků budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 1 balení sušeného droždí
- 1 hrnek teplé vody
- 30 g cukru
- 1 vejce
- 40 g másla
- 3 špetky soli
Na potření:
- 1 vejce
- seznam
Do mísy si připravíme 1 balíček sušeného droždí, 150 ml teplé vody a půl hrnku mouky. Vše důkladně zamícháme, přidáme 30 g cukru, 1 vajíčko, 40 g másla, tři špetky soli a zbylou mouku. Robotem nebo ručně zpracujeme v hladké těsto. Tip: Zpracováváte-li těsto ručně, hněťte jej alespoň 5 minut. Těsto zpracujeme v kouli, mísu vytřeme nebo vystříkáme olejem, poté vložíme těsto a necháme jej pod utěrkou asi 2 hodiny kynout. Po této době se můžeme pustit do tvarování briošek. Těsto pomoučíme a rukama zpracujeme, rozdělíme na stejně velké díly. Z tohoto množství vytvoříte 12 malých nebo 6 velkých briošek. Jednotlivé díly zpracujeme do tvaru měšce, otočíme a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Briošky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Poté pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15-25 minut, dokud nezískají krásnou hnědou barvu. Hotové briošky necháme vychladnout pod utěrkou, aby zůstaly vláčné. Dobrou chuť!