Jsou bleskurychlé a extrémně zdravé. Víte, co máme na mysli? Ano, řeč je o vitaminových bombách, které vám do těla natáhnou vše důležité, a navíc skvěle chutnají.
K přípravě malých vitaminových bomb toho moc nepotřebujete. Ruční tyčový mixér či obyčejný stolní mixér vám pro začátek úplně postačí.
Krok 1: Ovoce a zeleninu omyjte a nakrájejte na kousky. Nejdřív do mixéru přijdou zelené suroviny, aby se vlákna bylinek, špenátu a dalších přísad co nejvíc rozmělnila. Pak teprve můžete přidat sladké suroviny.
Krok 2: Do směsi lze potom dát také různé koření (skořici, badyán…) nebo zdravé tuky (jednu lžíci olivového oleje či přes noc namočeného lněného semínka). Nakonec přijde na řadu šťáva, případně voda, ale jen tolik, aby nože mixéru byly zakryté.
Krok 3: Teď už se všechno musí jenom důkladně rozmixovat, a to asi po dobu 60 vteřin. Pokud by bylo smoothie moc tekuté, přidejte ještě banán nebo půlku avokáda. Jestliže bude mít naopak příliš krémovitou konzistenci, přilijte do něj tekutinu.
Nebojte se experimentovat
Experimentům se žádné meze nekladou. Pro osvěžující a chutný energetický drink byste se ale měli omezit pouze na dvě až čtyři suroviny. U smoothie skutečně platí, že méně je více. K základním ingrediencím patří obyčejná či kokosová voda nebo ovocná šťáva, aby zdravý nápoj nebyl příliš krémový.
TIP: Zpočátku vám stačí jenom trocha smoothie, potom můžete postupně přidávat, vaše zažívání to ocení. Zelená listová zelenina může nejdřív chutnat poněkud hořce, ale na to si časem zvyknete. Ideální poměr směsi pro začátečníky bude zhruba 70 % ovoce a 30 % zeleniny.
Zpočátku nepřidávejte už žádný cukr, stejně tak se vyhněte ředkvi a červené řepě. Zbytečně by vám zatěžovaly „nenavyklý“ žaludek.
Které chutě si spolu dobře rozumí?
Máte chuť pouze na ovoce? Banány a meloun si rozumějí s jahodami, hrušky zase s mandarinkami nebo pomeranči a jablka s borůvkami. Nebo si dáte zeleninovou variantu? Rozmixujte špenát s banány nebo melounem, případně polníček s hruškami. Hlávkový salát s jahodami k sobě také pasují.
Týna Ryglová 27. 12. 2023, 06:14