Junior Carving Cup 2013

Již pojedenácté se sjeli nejlepší a nejaktivnější junioři do Třebíče na mezinárodní soutěž JUNIOR CARVING CUP ve vyřezávání ovoce a zeleniny. Řezbářské klání probíhalo v rámci Junior Show, kterou organizuje HŠ Třebíč. Carvingovou část pořádá ve spolupráci s firmou CZECH CARVING STUDIO s.r.o.

Junior Carving Cup 2013
Počet soutěžících opět stoupl a ve startovní listině se objevilo přes sedmdesát jmen z ČR a Slovenska. Celkem bylo vytvořeno 88 prací. Nejobsazenější byla samozřejmě kategorie C pro nováčky, kde bylo přihlášeno dokonce 49 juniorů.

V kategorii B, kde v zadání byla opět  tématika přírody, nečekaně zvítězil „černý kůň soutěže“ Václav Mužikovský z SOU J.Sousedíka Vsetín s velmi zdařilými orly z kořene taro. Získal pomyslný „skalp“ dvojnásobné medailistky z olympiády Elišku Vostalové z HŠ Třebíč. I její ptačí exponát splňoval podmínky 3D a měl by šanci na zahraničních soutěžích. Na třetím místě skončil Daniel Pohorský.

Junior Carving Cup 2013
V kat. A v limitu bylo netradiční téma – 5 zadání na téma jednoduché ozdoby e zeleniny a ovoce, které museli soutěžící vytvořit do 120 minut. Zde se ukázala zkušenost, pestrost řezů a v neposlední řadě rozhodla i originalita. Zvítězila Eliška Vostalová, před Václavem Mužikovským a Ladislavem Votroubkem. Bodově tak dohnala ztrátu z kategorie B a o pár bodů předstihla „objev“ tohoto školního roku Václava Mužikovského. Ten má opravdu raketový nástup, protože řeže od října. Mladý cukrář, jinak původně vyučený zedník má před sebou slibnou carvingovou soutěžní kariéru. To, že má talent, se potvrzovalo nejen na kurzech, ale i na prvních soutěžích v Ostravě a Hradci. Navíc jak se zdá má velký cit pro 3D motivy, což je zásadní krok k úspěchu na mezinárodním řezbářském poli. 

Junior Carving Cup 2013
Eišce Vostalové se podařil v Třebíči třetím prvenstvím „hattrick“, navíc v řadě za sebou. V carvingových soutěžích tak napodobila Jana Kozla, kterému se podařilo 3x zvítězit na melounové soutěži, ale tam šlo tehdy jen o jednu kategorii.

V kategorii C, která je určena nováčkům, byl favorit vsetínský student, který vše jen potvrdil. Na druhém místě se umístila Kristýna Krňávková (SOŠ Šumperk) a na třetím Katarína Vrabcová (SOŠ Šurany). Na zlaté pásmo ještě dosáhli Veronika Kašperová (SOŠ a SOU Polička), Zdeňka Sedlaříková (ISŠ-COP Valašské Meziříčí) a Stanislava Hlavačková (SOŠ Šurany).

Junior Carving Cup 2013
Potěšitelným faktem bylo, že se objevily jak nové tváře, tak k tradičním školám bojujícím o celkové prvenství a mezinárodní titul mistra ČR juniorů ze Šuran, Poličky, Valašského Meziříčí a Třebíče, bojující o posty nejvyšší přibyl Vsetín, Šumperk a dát o sobě daly i další jako Litoměřice, Horky n. Jizerou, Nová Paka. Největší účast tradičně měl Moravský Krumlov.

V komisi zasedla tento rok velmi zkušení řezbáři a držitelé řady medailí ze světových kuchařských výstav z kategorie kuchařské artistiky – Miloš Skořepa, Miloš Turek a Josef Kuchař.

Junior Carving Cup 2013
přidejte na:
Šéfredaktor

26. 06. 2013


Další články

Přidat komentář