Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Kaki - exotická kráska plná zdraví


Znáte kaki? Tato exotická pochoutka se u nás objevuje pouze dva měsíce v roce. Zhruba od poloviny října do poloviny prosince. V této době je i cenově dostupná a tak by byla škoda ji neochutnat. 

Co je kaki a odkud pochází? 

Vypadá jako oranžové rajče, chutná jako kombinace broskve, meruňky a melounu s vůní vanilky. Neobsahuje semínka ani pecku. Pochází z jihovýchodní Asie, ale dnes je rozšířeno v subtropech téměř po celém světě. Je to plod ovocného stromu tomelu japonského. Říká se mu také “ovoce boha Dia”. 

Co obsahuje a čím nám prospívá? 

Toto ovoce obsahuje velké množství vitamínu A, C, vlákniny, vápníku, železa, fosforu a hořčíku. Posiluje imunitní systém, pomáhá při stresu, únavě nebo nervozitě. Přispívá také k pevnosti kostí a působí příznivě i při problémech se srdcem. Má vysoký obsah vlákniny a doporučuje se také lidem s nemocnými játry nebo ledvinami. Rozhodně by nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen nebo malých dětí - reguluje totiž funkci střev. 

Jak toto ovoce konzumovat? 

Musíte si dávat pozor, aby bylo dobře vyzrálé, jinak je natolik trpké, že si moc nepochutnáte. Zralé ovšem obsahuje hodně vitamínu C a chuťově je to pohádka, protože je sladké a lahodné. Pokud si ho donesete ze supermarketu, nechte ho doma dozrát den nebo dva. Barva musí být skutečně sytě oranžová. Až bude na omak měkké, je vhodné k jídlu. Pak ho prostě oloupejte, nakrájejte na plátky a můžete si pochutnávat. Dá se přidávat i do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin nebo koláčků. Vyrábí se z něho i marmelády, šťávy nebo sirupy. 

Jak se pozná kvalitní kaki? 

Při nákupu by plod měl být tvrdý na omak a jeho barva oranžová. Navíc na slupce musí být nálepka s názvem “Persimon Bouquet”, která je zárukou kvality i toho, že ovoce prošlo několikanásobnou kontrolou, než bylo zabaleno a v chladicích boxech dopraveno ke koncovým zákazníkům.

Fotogalerie

Jana Smidži

13. 11. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře