Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Kmín kořenný

57206_small Že je kmín nepostradatelný  v naší kuchyni, je léčivý, oblíbený a dodává pokrmům specifickou chuť, to ví snad každý.

Ale teprve před několika lety, jsem ho začala přidávat i do brambor, které jsem vařila vcelku a neloupané. Když tam tu chuť nechci mít, nemám, stejně je scedím a oloupu.

Jde o zdravotní hledisko, zbavím se Solaninu, přesněji α-solaninu, který je toxický glyko-alkaoid a vyvolává zažívací potíže, ve větší míře vážné zdravotní problémy až smrt. Ale tolik ho zase nekonzumujeme, není se čeho bát.

Proto se tako nekonzumují zelená rajčata, i některá další zelenina v nedozrálém stavu. Nejvíce ho obsahuje bramborová nať, která se naštěstí nepoužívá, je to přirozená obrana rostlin.

Pro kmín je charakteristický vysoký obsah silice, olejů, bílkovin a flavonoidů.

S úspěchem ho lze pěstovat i na zahradě, stačí rozhodit pár semen, dělám to tak i s koprem a už se semení samy. U kmínu je ovšem zapotřebí víc opatrnosti, roste podobná bylina, je i jedovatá. Ale vůní kmínu  a její "vůni" pozná i dítě.

Ale nač ho pěstovat doma.

To jen pro zajímavost z " mé bylinkářské praxe".

57207_small

Fotogalerie

Roxana

20. 02. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře