Kobe beef: Steak, který by měl člověk ochutnat minimálně jednou za život!

Hovězí maso z Kobe patří k nejkvalitnějším masům pro výrobu steaků. Jako jediné na světě má své vlastní číselné označení kvality a do roku 1976 jste jej mohli ochutnat výhradně v Japonsku. Nadšení strávníci se však musí připravit na to, že za jeden kousek dají i několik tisíc korun. 

CHOV SKOTU WAGYU

Japonci byli odjakživa spíše vegetariáni a skot využívali převážně na práci na polích a k tahání těžkých břemen. Wagyu, z kterého se dělá Kobe Beef, se stal tak výjimkou, která udělala z chovu skotu fenomén.

Za lahodným kouskem masa se však skrývá opravdová péče. Skot je například napájen pivem nebo saké, které zlepšuje zažívání a vyvolává pocit hladu. Zvířata jsou pravidelně masírovaná, aby se zabránilo ochabnutí svalů (v Japonsku se totiž zvířata volně nepasou) a vykrmovaná speciální krmnou směsí.

Vývoz WagyuKobe beef: Steak, který by měl člověk ochutnat minimálně jednou za život!

Wagyu se považuje za národní japonský poklad, a proto je jeho chov vysoce hlídaný. Živá zvířata jsou dokonce zakázaná vyvážet a v historii nastaly pouze dva případy, kdy tomu tak nebylo. První výjimku si vysloužila USA v roce 1976 kvůli výzkumným účelům a druhou se stala Austrálie. Obě země ale velmi často narozená zvířata posílají na výkrm do Japonska.

To však není jediná věc, kterou si Japonci hlídají. Tak například označení „Kobe Beef“ může dostat pouze maso vyprodukované v japonském Kobe, kde produkce masa probíhá za standardu určených prefekturou.

URČENÍ KVALITY

Hovězí maso z plemene Wagyu je celosvětově považováno za nejkvalitnější maso vůbec. Může za to především výrazné tukové mramorování, které protkává svalovou hmotu. Tyto tukové žilky vytvářejí neuvěřitelnou jemnost a podporují lahodnou chuť masa. Mramorování, jaké má Wagyu se nenajde u žádného jiného skotu.

Svou unikátnost potvrzuje Wagyu i speciálním systémem třídění kvality, který rovněž nikde jinde nenajdete. Stupnice BMS (Beef Marbling Standrads) zohledňuje například jas, barvu, pevnost, texturu nebo lesk masa. Systém třídění kvality obsahuje v Japonsku až 12 stupňů, a kromě kvality určuje i cenu.

WAGYU V ČESKÉ REPUBLICE

Lahodné maso z plemene Wagyu si můžete dopřát i v České republice. Připravte se ale i na pořádně tučný účet. Za maso dovezené přímo z Japonska můžete dát klidně přes devět tisíc korun. Jeho chuť je však natolik omamná, že by si jej člověk měl dopřát minimálně jednou za život.

přidejte na:
Šéfredaktor

20. 11. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Fuj je to sracka blbecku nezer to vole

Srabak blby 12. 12. 2020, 01:10

Chybějící obrázek
Už od pohledu nádhera a co teprve ta chuť ale to někteří chalani z Moravy nikdy opravdu nikdy nepochopí ať jedí erteple s hašou a budou spokojeny

Bublin1 19. 12. 2020, 01:11