Koření, které zahřeje i zaryté zimomřivce

Teplota venku se stále pohybuje v teplotách, které vyžadují řádně teplé oblečení. Chlad však nemění pouze outfity, ale také chutě! Přirozeně totiž saháme po těch, které nás zahřívají a velkou roli hraje v tomto případě také výběr správného koření.

KURKUMA

V posledních letech získala v Evropě velkou oblibu a je považována za všelék. Obsahuje antioxidanty, má antivirové a antibakteriální účinky, používá se k léčbě kožních problémů, k posílení imunitní funkce a prý funguje i jako prevence proti rakovinovým onemocněním. Často se používá při redukčních dietách.

HŘEBÍČEKKoření, které zahřeje i zaryté zimomřivce

Tohle aromatické koření skvěle ovoní horké nápoje, navíc má antibakteriální účinky, posiluje také imunitu. Snižuje a odbourává bolest. Má také antiseptické účinky a působí močopudně.

BADYÁN

Badyán je jedno z mála koření čínské kuchyně, které u nás zdomácnělo. Obvykle se jím dochucuje drůbež, ve sladké kuchyni se používá při pečení, bývá také ve směsi koření do svařeného vína.

KAJENSKÝ PEPŘ – CHILLI

Nemá s pepřem vlastně nic společného, vzniká mletím jedné z odrůd chilli papriček, patří k těm pálivějším. Dodává jídlu ostrou chuť a obsahuje kapsaicin. Ten pomáhá urychlovat spalování tuků, a navíc dodává tělu pocit sytosti. Je také výborným antioxidantem a pomáhá posilovat imunitní systém.

SKOŘICE

Koření, které zahřeje i zaryté zimomřivce Skořice je v Česku velmi oblíbená a k zimnímu období prostě patří. Obsahuje silice, které zlepšují trávení, a dokáže redukovat hladinu krevního cukru i cholesterolu. Tělu prospěšnější je cejlonská skořice, je jemnější než skořice čínská.

KARDAMOM

Pravý kardamom má citrusovo-pryskyřičnou vůni a delikátní chuť a je zdrojem mnoha prospěšných látek – vitaminu C a vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku a dalších minerálů. Obsahuje zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny a silice, hlavně gingerol, pinen a cineol. Napomáhá trávení, navíc má antimikrobiální účinky, takže se používá i při zánětech v krku.

Zkuste si připravit zlaté mléko

Hitem letošní sezony je kořeněné zlaté mléko, které podporuje imunitu. Připravit si ho můžete bez problémů i doma.

INGREDIENCE:

  •  1 hrnek mléka (živočišného nebo rostlinného)Koření, které zahřeje i zaryté zimomřivce
  •  2 polévkové lžíce čerstvé kurkumy nebo 1 lžičku mleté sušené
  •  ½ lžičky skořice
  •  špetku cayennského nebo černého pepře
  •  1 lžíci medu
  •  1 lžičku másla

POSTUP:
Zahřejte mléko v hrnci spolu s kořením, máslem a krátce povařte. Přeceďte mléko do sklenice, a jakmile trochu zchladne, přidejte i med.

přidejte na:
BB

15. 01. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář