Kouzelné velikonoce s hot cross bun

Pokud je v rámci Velikonoc libo trocha zahraničních „novot“ a specialit, neváhejte se pustit do hot cross buns. Malé tlusťoučké houstičky s křížkem nahoře, které jsou vedle sebe nastřádané jako české Honzovy buchty, by nejednoho mohly zmást, asociací že chutnají právěpodobně jako oblíbené pečivo z pohádek. Tahle dobrota ale skrývá víc než povidla nebo mák. 

Původem jsou hot cross buns z Británie, ale jedí je i na opačném konci planety, tedy v Austrálii a na Novém Zélandu. Křížek nahoře je odkaz na ukřižování Ježíše a koření, které je specialitou těchto buchtiček, je prý stejné jako koření, které bylo použito v balzámu, kterým byl Ježíš pomazán před svým pohřbem.
Historie pokrmu je docela bohatá, a proto také existuje hned několik jeho verzí. Připravit jej můžete ve variacích karamelu, pomeranč-brusinka, jablko-skořice nebo v daleké Austrálii s příchutí kávy nebo třešňovo-čokoládové. 

My přinášíme recept na základní hot cross buns a jakou zvolíte variantu, necháme jen na vás. Tak ať chutná!


HOT CROSS BUNS RECEPT

Ingredience:

½ hrnku rozinek nebo brusinek
¾ hrnku teplého mléka (které dále rozdělíte na ½ a ¼ )
½ hrnku cukru
4 polévkové lžíce roztopeného másla
7 g sušeného droždí
2 vejce (spíše větší než menší)
3 a ½ hrnku hladké pšeničné mouky

skořice 2/3 lžičky (mletá)
hřebíček 1/3 lžičky (mletý)
koriandr 1/3 lžičky (mletý)
zázvor 1/3 lžičky (mletý)
muškátový oříšek 1/4 lžičky (mletý)

Postup:
V malé misce si spařte rozinky nebo brusinky (nebo klidně obojí) ½ hrnku vroucí vody a nechte 10 minut odstát. Dále si ve větší míse smíchejte ¼ hrnku teplého mléka s ½ lžičky cukru a posypejte sušeným droždím. Promíchejte a nechte na 10 minut odstát při pokojové teplotě, aby droždí nabylo na objemu.
Připravte si nyní ještě jednu mísu, ve které zkombinujete ½ hrnku teplého mléka s ½ hrnkem cukru, máslem a ½ lžičky soli. Zamíchejte a přidejte dvě rozšlehané vejce a následně kvásek, který jste vytvořili předtím z droždí. Do směsi ještě nasypte koření. Trochu těsto propracujte (nebo si ulehčete práci a použijte hnětač) a vsypte do těsta ještě rozinky, které jste na začátku spařili horkou vodou. Pak ještě těsto pořádně propracujte, přikryjte mísu utěrkou a dejte kynout na místo, kde je teplo. Kynutí trvá zhruba hodinu a půl.
Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný povrch a rozdělte si ho na cca 12 stejně velkých kousků, které vytvarujte do kuliček a usaďte je do pekáče vedle sebe tak, jako se to dělá s českými Honzovými buchtami. Nechte ještě asi 30 minut vykynout a poté pečte na 180°C po dobu 15-17 minut. Předtím, než dáte pekáč do trouby, potřete ještě buchty vajíčkem.
Na závěrečné zdobení (křížky) budete ještě potřebovat ½ hrnku moučkového cukru, který smícháte s asi 2 a ½ lžičkami mléka. Pokud by byla směs moc řídká, klidně ještě přidejte cukr. Pak už jen přes každou buchtu udělejte křížek (buchty ale nesmí být horké) a je hotovo!


přidejte na:
Bára Uhýrková Černá

19. 04. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář