Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Krehké cesto

  • Múčniky z krehkého cesta pripravujeme na doske miesením. Základom cesta je hladká alebo polohhrubá múka. Vajcia dávame celé, alebo len žĺtky, cukor práškový, z tukov hlavňe maslo,rôzne margaríny alebo niekedy aj masť. Tuk dodáva cestukrehkosť a spôsobuje, že cesto tak rýchlo nevysýcha. Priveľa tuku v cestevšak spôsobuje drobivosť múčnika.
  • Pri príprave krehkého cesta môžeme tuk čiastočne nahradiť tvarohom a v úspornom ceste aj pretretými zemiakmi. Keď pripravujeme koláče s vlhkými plnkami, dávame do cesta trocha viac tuku. Z tekutín pridávame do krehkého cesta mlieko, vodu, citrónovú šťavu alebo ocot. Tekutinu pridávame vždy naraz, zarobené cesto namôžeme riediť dodatočne. Ako kypriace prostriedky do krehkého cesta sú vhodné prášky do pečiva, jedla sóda, amonium a niekedy aj droždie. Pokračovanie na budúce.
  • Krehké cestá spracúvame na doske tak , že najprv dáme múku preosiatu s práškom do pečiva a trochou soli, potom pridáme tuk, ktorý rozsekáme nožom alebo postrúhame na strúhadle.  do múky urobíme jamku, rozbijeme do ňej vajcia, prilejeme tekutinu a nožom spracúvame. Keď všetka tekutina vsiakne, cesto oddelímenožom od dosky, podsypeme ho trocha múkou a ďalej spracúvame tak , že ho dlaňouprevaľujeme a prstami miesime. Keď už cesta vznikne hladký bochnik, ktorý sa nechytá na dosku, dáme ho na chvíľu do chladna. Odpočinuté cesto potom vyvaľkáme na doske poprašenej múkou.Vyvaľkáne cesto prenášame na plech tak že ho zvinieme na váľok a na plechu opatrne rozvinieme.
Jozef

26. 06. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře