Krevety 3x jinak

Ochutnali jste už někdy krevety? Buď si je zamilujete nebo vám jednoduše nezachutnají. Kvůli nevýrazné chuti je můžete všestranně využít.

Teplý krevetový salát

Krevety jsou z mořských plodů jedny z neoblíbenějších a vybírat můžete až z 300 různých druhů. Mezi hlavní producenty krevet patří Indie, Thajsko, Čína a Brazílie. Krevety jsou nejen zdravé, ale i dietní. Jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, zinek, jód, vápník a vitamín B12. Můžete si je koupit čerstvé, konzervované, zmražené a také tepelně upravené či ne.


Dokonce si můžete vybrat i mezi neloupanými a vyloupanými krevetami. V obchodech pokud možno vybírejte raději krevety čerstvé. Jestli není zbytí, můžete si koupit zmražené, ale určitě nekupujte ty předvařené. Mnohem lépe uděláte, když si koupíte nepředvařené a v co nejlepší kvalitě, které mají šedivou barvu - ne růžovou.


Restovaný chřest s krevetou

Chřest je lahodnou, i když poněkud nevšední a málo využívanou zeleninou. Přitom má ohromně pozitivní vliv na naše zdraví, protože v něm najdeme nejen vitamín A, B, C, E a K, ale také dostatek vápníku, hořčíku, železa, selenu a vlákniny. Můžete si vybrat bílý, zelený či světle fialový chřest. Hodí se k přípravě krémových polévek, můžete jej zapéct nebo jej přidejte k těstovinám, do salátu, rizota či jako náplň do slaných koláčů.


Krevetová polévka

Mléko prospívá našemu zdraví, ať už jste slyšeli cokoliv. Pokud si myslíte, že kravské mléko zahleňuje a má špatný vliv na naše střeva, není to tak úplně pravda. Sice nás zahlení, ale jen na chvíli. Na sliznici v ústech a hltanu se vyskytne jen na krátkou dobu mléčný ochranný film, jenž se podobá hlenu. Po chvilce se však promění na jednotlivé živiny a po zahlenění už nebudou stopy.


Jestli se domníváte, že mléko a mléčné výrobky konzumovat nemusíte a že si vápník pro své tělo získáte z jiných potravin, tak se také mýlíte. Výjimku tvoří jen ti, kteří trpí alergií na mléko a jeho výrobky. Vápník sice najdete i v ostatních potravinách, ale záleží také na vstřebatelnosti. Některé látky totiž vstřebatelnost vápníku podporují a jiné zase blokují. A vápník je nejlépe vstřebatelný právě z mléka, kysaných mléčných výrobků a sýrů.

přidejte na:

02. 05. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář