Chladné měsíce přinášejí omezené množství ovoce, zeleniny a dalších potravin, které jsou dostupné pouze v létě. Mnoho hospodyněk se proto uchyluje k vytvoření zásob v mrazáku. Potraviny díky hlubokému zmrazení nepodléhají kažení a vydrží v něm i několik měsíců. Víte ale, co všechno můžete do mrazáku dát?
SUROVINY VHODNÉ DO MRAZÁKU
V mrazáku lidé nejčastěji skladují maso a ryby, různé druhy zeleniny (převážně hrášek, kukuřici a zeleninové směsi) a ovoce (lesní plody, jahody, švestky atd.). Málokdo ale už ví, že může v mrazáku skladovat například pyré, kuřecí vývar nebo dokonce džem!
Skvělé na tom je, že nepotřebujete nic speciálního. Stačí dané jídlo pouze připravit, dát do vhodné nádoby a zamrazit. Jediné omezení spočívá v tom, že se horké suroviny nesmí dát zchladit ihned, je třeba počkat do vychladnutí.
JAK POTRAVINY DO MRAZÁKU PŘIPRAVIT
Způsobů, jak potraviny zamrazit, je několik. Základ je však u všech stejný – zbavit suroviny přebytečného kyslíku.
K tomuto účelu mohou posloužit speciální vakuované obaly, které přebytečný vzduch odsají, plastové krabičky nebo speciální zamrazovací sáčky. V případě plastových boxů si navíc dávejte pozor na to, z jakého materiálu jsou vyrobeny a v žádném případě do nich nepřelívejte jídlo horké.
Poslední možností je použití sklenic. U nich byste měli myslet na to, že se tekutina pod bodem mrazu rozpíná a při naplnění po okraj by mohlo sklo prasknout. Z toho důvodu plňte sklenici minimálně dva centimetry pod její okraj.
POTRAVINY NEVHODNÉ DO MRAZÁKU
Podle výše uvedeného textu by se mohlo zdát, že do mrazáku můžete dát naprosto cokoliv. Opak je ale pravdou. Podívejte se na výčet potravin, které by se zamrazení měli rozhodně vyhnout.
-
Ředkvičky, brambory, celer, cibule a syrové houby
-
Pokud budete mrazit kořenovou zeleninu, počítejte s tím, že zesládne
-
Sýr rovněž není vhodný, protože bude suchý a lámavý
-
Mléčné potraviny jako podmáslí, jogurt, kysaná smetana a majonéza
-
Uvařené vejce nebo těstoviny
-
Láhve s nápoji, které obsahují kysličník
cibulinecka 11. 11. 2020, 01:10