Kuchyňské nože

Kuchyňské nože z nerezové oceli

Ačkoliv jsou dnes velmi moderní kuchyňské nože s keramickým ostřím, tak nejběžněji používané jsou stále nože z nerezové oceli. Kvalitu a použitelnost kuchyňských nožů z oceli určuje zejména kvalita čepele. Kvalitní ocel má dlouhou dobu životnosti, oproti levným nožům vydrží čepel dlouho ostrá, netupí se a není potřeba ji často brousit. Velmi důležité je také zpracování střenky a ergonomie nože. Je totiž zcela zřejmé, že pokud je nůž vybaven ostřím z nejlepší nožířské tvrzené oceli, ale střenka je vyrobena z levného materiálu, nesprávně opracovaná a uchycená k čepeli, tak nikdy nezískáme nůž nejvyšší jakosti. Jednak je pravděpodobné, že střenka se v krátké době uvolní a špatně se s ním bude pracovat. Nůž se pak hůře čistí, neboť pod uvolněnou část střenky se dostanou zbytky potravin a jiné nečistoty, které jsou nehygienické a nůž dále znehodnocují. Ergonomii ovlivňuje tvar ostří, zejména střenky a tedy způsob uchycení kuchyňského nože při práci. V konečném důsledku je pak často tím nejdůležitějším faktorem při výběru a používání kuchyňského nože. Často totiž platí, že i nejkvalitnější nůž, se kterým se špatně pracuje, se přestane používat. Jedině soulad všech těchto částí vede k vytvoření kvalitního kuchyňského nože s vysokou užitnou hodnotou a dlouhou životností.

60582_medium

 

 

Typy a vlastnosti kuchyňských nožů z nerezové oceli:

- ostří se vyrábí z různých typů tvrzené nožířské oceli (existuje mnoho typů), titanu apod.
- tvrdost ostří min. 54 – 56 HRC a vyšší
- kvalitní čepel vydrží dlouho ostrá, není potřeba často brousit, nože snesou i „tvrdší“ zacházení
- broušení nožů zvládne každý doma pomocí běžných ocílek a keramických brousků, není potřeba nože zasílat do specializovaných firem k přebroušení
- střenka /rukojeť/ se vyrábí z různých materiálů – nejběžnější jsou různé typy dřeva, oceli, levnější varianty mají rukojeť plastovou, z tvrdých nebo měkčených plastů
- existuje mnoho typů a velikostí nožů dle účelu použití: univerzální, krájecí, vykosťovací, filetovací, špikovací, na loupání, na okrajování, na chléb, sýr, steak, maso, máslo, zeleninu, nože cukrářské, různé druhy sekáčků, atd.
- kvalitní nože se snadno čistí, lze použít do myčky
- k nožům se prodávají různé typy stojanů – elegantní dřevěné nebo plastové
- ocelové nože lze na rozdíl od keramických nožů ukládat do příborníků společně s ostatními noži, výrobky
- profesionální kuchaři používají prakticky výhradně kuchyňské nože z nerezové oceli, samozřejmě té nejkvalitnější.

Keramické nože Acura a BioCeramix

Keramické nože Acura (bílé ostří) a BioCeramix (černé ostří) představují spojení moderní technologie a zdravé přípravy jídel. Keramické nože v mnoha parametrech předčí klasické ocelové nože. Svým designem, ergonomickým provedením a celkovými užitnými vlastnostmi se keramické nože v poslední době stávají vítanými pomocníky v kuchyni. Japonské keramické nože Acura a BioCeramix jsou navíc dodávány v moderním balení, které z tohoto zboží dělá také praktický a atraktivní dárek pro každou příležitost. Keramické nože jsou vhodné zejména ke krájení měkkých potravin, například masa a masných výrobků bez kosti, sýrů, pečiva, ovoce a zeleniny, kde navíc neničí vitamíny a enzymy v potravinách obsažené.

Keramické nože jsou dodávány ve velikostech:
Acura: 27,5 cm / 23 cm / 19 cm / 16,5 cm / škrabka 14 cm.
BioCeramix: 28,5 cm / 27,5 cm / 23 cm / 19 cm / škrabka 14 cm.

 

 

60583_medium

Popis japonských keramických nožů:

Ostří keramického nože je vyrobeno z keramického materiálu zvaného „oxid zirkoničitý“.
Tato sloučenina je velmi silná a odolná. Ostří keramické: bílé nebo černé.
Ergonomická rukojeť z TPR v černé barvě s protiskluzovou úpravou.

Výhody keramických nožů oproti výrobkům z klasické oceli:

- Extrémní odolnost a dlouhá životnost čepele.
- Keramické ostří vydrží mnohem déle než běžné ocelové. Nemusí se brousit měsíce a roky každodenního používání.
- Naprostá odolnost proti skvrnám a rezivění.
- Keramická čepel do sebe nepropustí žádnou z kyselin, které se vyskytují v potravinách.
- Nezanechávají pach ani chuť ocele. Proto je možné keramické nože použít pro přípravu ovoce a zeleniny – vitamíny se díky keramickému ostří z potravin neztrácí.
- Snadno se čistí.
- Maso, zelenina či ovoce se při krájení nelepí na nůž.
- Snadná manipulace díky ergonomické rukojeti.
- Nízká hmotnost a perfektně vyvážené těžiště poskytnou opravdové potěšení při práci.

K čemu se keramické nože nehodí a na co si dát při jejich používání pozor:

Materiál, ze kterého jsou keramické nože vyhotoveny - "oxid zirkoničitý" je velmi odolný, ze své podstaty však není elastický.
Z tohoto důvodu se proto keramické nože nehodí k vykosťování, sekání a dalším "hrubším" činnostem, pro které se lépe hodí pružnější ocelové nože, jejichž ostří lze v případě poškození jednoduše přebrousit.
V podstatě tedy nelze keramické nože použít ke krájení tvrdých potravin, jako jsou maso a masné výrobky s kostí, tvrdé pečivo, ořechy a jiné ovoce s peckou, mražené potraviny a tak podobně.
Keramické nože se rovněž nehodí ke shrnování nakrájených potravin ostrou hranou nože a k páčení, které mohou způsobit poškození ostří nebo k odlomení špičky. Veškeré funkce nože sice budou zachovány, ale nůž nebude tak elegantní a případné broušení ostří nože je možné pouze ve specializovaném servisu.
Keramické nože je vhodné ukládat samostatně. Uložením nožů mezi jiné ocelové nože nebo příbory může rovněž dojít k poškození keramického ostří.

Kuchyňské nože s nepřilnavým povrchem

Kuchyňské nože s nepřilnavým povrchem v podstatě kombinují vlastnosti obou výše uvedených typů.

- základem nože je ocelové ostří, které je odolné při používání a není náchylné k poškození
- broušení nožů zvládne každý doma pomocí běžných ocílek a keramických brousků, není potřeba nože zasílat do specializovaných firem k přebroušení
- díky nepřilnavému povrchu se potraviny na čepel nelepí
- kuchyňské nože s nepřilnavým povrchem jsou dodávány ve všech nejběžněji používaných typech, k dispozici je nůž kuchařský univerzální, nůž na chléb, sýr, steak, univerzální s pouzdrem na čepel vhodný na cesty,
- nabídku dále rozšiřuje škála barev, ta je téměř neomezená
- rukojeti jsou vyráběny prakticky výhradně z plastu, dřevěné rukojeti se k barevnému ostří příliš nehodí
- výhodou proto je výhodná cena

 

60584_medium

přidejte na:
Šéfredaktor

11. 07. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář