Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Kuchyňské nože

Kuchyňské nože z nerezové oceli

Ačkoliv jsou dnes velmi moderní kuchyňské nože s keramickým ostřím, tak nejběžněji používané jsou stále nože z nerezové oceli. Kvalitu a použitelnost kuchyňských nožů z oceli určuje zejména kvalita čepele. Kvalitní ocel má dlouhou dobu životnosti, oproti levným nožům vydrží čepel dlouho ostrá, netupí se a není potřeba ji často brousit. Velmi důležité je také zpracování střenky a ergonomie nože. Je totiž zcela zřejmé, že pokud je nůž vybaven ostřím z nejlepší nožířské tvrzené oceli, ale střenka je vyrobena z levného materiálu, nesprávně opracovaná a uchycená k čepeli, tak nikdy nezískáme nůž nejvyšší jakosti. Jednak je pravděpodobné, že střenka se v krátké době uvolní a špatně se s ním bude pracovat. Nůž se pak hůře čistí, neboť pod uvolněnou část střenky se dostanou zbytky potravin a jiné nečistoty, které jsou nehygienické a nůž dále znehodnocují. Ergonomii ovlivňuje tvar ostří, zejména střenky a tedy způsob uchycení kuchyňského nože při práci. V konečném důsledku je pak často tím nejdůležitějším faktorem při výběru a používání kuchyňského nože. Často totiž platí, že i nejkvalitnější nůž, se kterým se špatně pracuje, se přestane používat. Jedině soulad všech těchto částí vede k vytvoření kvalitního kuchyňského nože s vysokou užitnou hodnotou a dlouhou životností.

60582_medium

Typy a vlastnosti kuchyňských nožů z nerezové oceli:

- ostří se vyrábí z různých typů tvrzené nožířské oceli (existuje mnoho typů), titanu apod.
- tvrdost ostří min. 54 – 56 HRC a vyšší
- kvalitní čepel vydrží dlouho ostrá, není potřeba často brousit, nože snesou i „tvrdší“ zacházení
- broušení nožů zvládne každý doma pomocí běžných ocílek a keramických brousků, není potřeba nože zasílat do specializovaných firem k přebroušení
- střenka /rukojeť/ se vyrábí z různých materiálů – nejběžnější jsou různé typy dřeva, oceli, levnější varianty mají rukojeť plastovou, z tvrdých nebo měkčených plastů
- existuje mnoho typů a velikostí nožů dle účelu použití: univerzální, krájecí, vykosťovací, filetovací, špikovací, na loupání, na okrajování, na chléb, sýr, steak, maso, máslo, zeleninu, nože cukrářské, různé druhy sekáčků, atd.
- kvalitní nože se snadno čistí, lze použít do myčky
- k nožům se prodávají různé typy stojanů – elegantní dřevěné nebo plastové
- ocelové nože lze na rozdíl od keramických nožů ukládat do příborníků společně s ostatními noži, výrobky
- profesionální kuchaři používají prakticky výhradně kuchyňské nože z nerezové oceli, samozřejmě té nejkvalitnější.

Keramické nože Acura a BioCeramix

Keramické nože Acura (bílé ostří) a BioCeramix (černé ostří) představují spojení moderní technologie a zdravé přípravy jídel. Keramické nože v mnoha parametrech předčí klasické ocelové nože. Svým designem, ergonomickým provedením a celkovými užitnými vlastnostmi se keramické nože v poslední době stávají vítanými pomocníky v kuchyni. Japonské keramické nože Acura a BioCeramix jsou navíc dodávány v moderním balení, které z tohoto zboží dělá také praktický a atraktivní dárek pro každou příležitost. Keramické nože jsou vhodné zejména ke krájení měkkých potravin, například masa a masných výrobků bez kosti, sýrů, pečiva, ovoce a zeleniny, kde navíc neničí vitamíny a enzymy v potravinách obsažené.

Keramické nože jsou dodávány ve velikostech:
Acura: 27,5 cm / 23 cm / 19 cm / 16,5 cm / škrabka 14 cm.
BioCeramix: 28,5 cm / 27,5 cm / 23 cm / 19 cm / škrabka 14 cm.

60583_medium

Popis japonských keramických nožů:

Ostří keramického nože je vyrobeno z keramického materiálu zvaného „oxid zirkoničitý“.
Tato sloučenina je velmi silná a odolná. Ostří keramické: bílé nebo černé.
Ergonomická rukojeť z TPR v černé barvě s protiskluzovou úpravou.

Výhody keramických nožů oproti výrobkům z klasické oceli:

- Extrémní odolnost a dlouhá životnost čepele.
- Keramické ostří vydrží mnohem déle než běžné ocelové. Nemusí se brousit měsíce a roky každodenního používání.
- Naprostá odolnost proti skvrnám a rezivění.
- Keramická čepel do sebe nepropustí žádnou z kyselin, které se vyskytují v potravinách.
- Nezanechávají pach ani chuť ocele. Proto je možné keramické nože použít pro přípravu ovoce a zeleniny – vitamíny se díky keramickému ostří z potravin neztrácí.
- Snadno se čistí.
- Maso, zelenina či ovoce se při krájení nelepí na nůž.
- Snadná manipulace díky ergonomické rukojeti.
- Nízká hmotnost a perfektně vyvážené těžiště poskytnou opravdové potěšení při práci.

K čemu se keramické nože nehodí a na co si dát při jejich používání pozor:

Materiál, ze kterého jsou keramické nože vyhotoveny - "oxid zirkoničitý" je velmi odolný, ze své podstaty však není elastický.
Z tohoto důvodu se proto keramické nože nehodí k vykosťování, sekání a dalším "hrubším" činnostem, pro které se lépe hodí pružnější ocelové nože, jejichž ostří lze v případě poškození jednoduše přebrousit.
V podstatě tedy nelze keramické nože použít ke krájení tvrdých potravin, jako jsou maso a masné výrobky s kostí, tvrdé pečivo, ořechy a jiné ovoce s peckou, mražené potraviny a tak podobně.
Keramické nože se rovněž nehodí ke shrnování nakrájených potravin ostrou hranou nože a k páčení, které mohou způsobit poškození ostří nebo k odlomení špičky. Veškeré funkce nože sice budou zachovány, ale nůž nebude tak elegantní a případné broušení ostří nože je možné pouze ve specializovaném servisu.
Keramické nože je vhodné ukládat samostatně. Uložením nožů mezi jiné ocelové nože nebo příbory může rovněž dojít k poškození keramického ostří.

Kuchyňské nože s nepřilnavým povrchem

Kuchyňské nože s nepřilnavým povrchem v podstatě kombinují vlastnosti obou výše uvedených typů.

- základem nože je ocelové ostří, které je odolné při používání a není náchylné k poškození
- broušení nožů zvládne každý doma pomocí běžných ocílek a keramických brousků, není potřeba nože zasílat do specializovaných firem k přebroušení
- díky nepřilnavému povrchu se potraviny na čepel nelepí
- kuchyňské nože s nepřilnavým povrchem jsou dodávány ve všech nejběžněji používaných typech, k dispozici je nůž kuchařský univerzální, nůž na chléb, sýr, steak, univerzální s pouzdrem na čepel vhodný na cesty,
- nabídku dále rozšiřuje škála barev, ta je téměř neomezená
- rukojeti jsou vyráběny prakticky výhradně z plastu, dřevěné rukojeti se k barevnému ostří příliš nehodí
- výhodou proto je výhodná cena

60584_medium

Fotogalerie

Šéfredaktor

11. 07. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře