Kukuřice

Latinsky Zea mays, maysky-ixim, nahuacky-boží klas(Teosinte). Velmi důležitá potravina, která se do Evropy dostala v 15.století a velmi rychle se rozšířila i do statních koutů světa. Z nedávných nálezů vyplývá, že vypěstována byla v jižním Mexiku.

V Mexiku se pěstuje hodně druhů, ale nejběžnější je kan-žlutá, tsah-červená, ek- černá, pacha-plochá, bola-kulatá, sak-bílá. Samozřejmě je toho více, ale tohle je to základní dělení.

Na tortilly se nejčastěji používácacahuazintle,protože má velká bílá zrna. Samozřejmě se používá ve více oborech, ale o tom zase příště.

přidejte na:

10. 07. 2010


Další články

Přidat komentář
Ajaja
Mexiko můžu, kukuřici nemusím - teda mám ráda popcorn i slanou vařenou, ale v zeleninové směsi ji nemusím...

Ajaja 10. 07. 2010, 23:03

Chybějící obrázek
To tě nikdo nenutí, způsobů je mnoho.

11. 07. 2010, 15:28

Ajaja
A vždyť já vím, že nenutí... To byla jen taková malá faktická poznámčička... A jako pokání jsem hned uvařila mexiko (tam jsou fazole, kukuřici jsem vyloučila i zde) :-))

Ajaja 14. 07. 2010, 21:34