Kurkuma: Koření, které léčí

Kurkuma není jen součástí indického kari. Velmi dobře účinkuje i samostatně. Nazývána je někdy také jako „indický šafrán“ a získává se z kořenů rostliny vyskytující se v Asii a Střední Americe, která na první pohled šafrán opravdu připomíná.

Kurkuma (Curcuma longa) byla mnohými kulturami v minulosti využívána především jako žluté barvivo. V současné době pochází drtivé procento kurkumy z Indie, používá se však v celé Asii k vaření, barvení látek, ale i v kosmetických přípravcích či v tradiční medicíně. Účinky kurkumy objevila a využívá také ájurvéda, která tuto bylinku doporučuje především k zajištění dobré kondice krve a krevního oběhu, ale také jako prostředek k eliminaci trávicích obtíží a k podpoře trávení.

Kurkuma a ájurvéda

Hlavní účinnou složkou kurkumy je kurkumin, což je antioxidant využívaný ke zmírnění procesu stárnutí, ale také jako prevence Alzheimerovy choroby. Aby se kurkumin do těla vstřebal v maximální možné míře, je potřeba jej konzumovat ve spojení s tuky, které jeho vstřebávání usnadní. V souladu s ájurvédou lze kurkumu užívat, trpíte-li záněty a především bolestmi různého druhu. Kurkuma na sebe váže také nebezpečné těžké kovy jako například olovo, kadmium anebo rtuť. Její kořen je plný kurkuminoidů a turmeronů, což jsou látky usnadňující v těle cirkulaci krve a chránící játra a mozek. Pro zvýšení účinků kurkumy si ji dopřejte společně s černým pepřem.

Jak kurkuma působí

Její antioxidační účinky hrají významnou roli nejen v oblasti očí, kterým pomáhá udržet alespoň setrvalý stavKurkuma: koření, které léčí v případě makulární degenerace či glaukomu. Kurkumou lze ale nahradit i jedlou sodu tehdy, pokud vás pálí žáha, sloučeniny v ní obsažené napomáhají vstřebávání živin ze stravy. Kurkuma pomůže k úlevě i v případě akutních či chronických bolestí žaludku spojených s konzumací velkého množství pálivých jídel anebo alkoholu. Doporučována je ale také osobám trpícím Crohnovou chorobou anebo syndromem dráždivého tračníku.

Akné a lupénka

Především mladší ročníky ocení její antiseptické účinky na pokožku a schopnost snížit vylučování kožního mazu. Kurkuma je dokonce schopna pomoci také s vyhlazením jizviček, které zůstávají po akné. Látky obsažené v kurkumě obecně zklidňují pokožku a s jejich pomocí je možné řešit dokonce i lupénku, což je autoimunitní onemocnění. Podobně jako revmatoidní artritida, další z chorob, jejíž symptomy lze zmírnit s využitím kurkumy.

S kurkumou na podporu kloubů

Kurkumin podporuje také játra v boji proti toxinům a zánětům v těle. Řadí se dokonce k nejsilnějším protizánětlivým přírodním prostředkům, což potvrzují také výsledky některých studií. Vzhledem k tomu, že nějaký druh zánětu stojí za mnoha chorobnými procesy a chronickými bolestmi v těle včetně artritidy, jsou protizánětlivé účinky této bylinky využívány také při zvýšené bolestivosti a omezené pohyblivosti kloubů.

Srdce a mozek v první linii

Kurkuma dokáže velmi účinně zlepšit také funkci mozku. Na svědomí to má právě turmeron, který je její součástí. Ten má schopnost podpořit obnovu mozkových funkcí. Proto lze konzumovat kurkumu jak preventivně, tak jako lék při mozkové mrtvici či Alzheimerově chorobě. Kurkumin pak vykazuje vliv na snížení hladiny cholesterolu, ale funguje také jako prevence proti srážení krve, a tedy i proti emboliím. Kurkuma zlepšuje kondici a funkci cévní výstelky, čímž působí jako prevence řady srdečních onemocnění včetně aterosklerózy.

 

přidejte na:
BB

03. 02. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář