Kvalitní šunka nemusí být sen!

Už vás také nebaví kupovat nekvalitní uzeniny plné éček a sóji, které do nás velkoobchody “cpou”? Mnohdy po přečtení etiket a rozluštění potravinových zkratek, nás až hrůzou zamrazí, co to vlastně do svého těla přijímáme. Opravdu věříte prodejcům, že při výrobě bylo použito jen stoprocentní maso a nebyly přidány různé příměsi, které do šunky nepatří? A co si takhle vyrobit svou domácí šunku, u které si budete na sto procent jisti obsahem? Za dob našich babiček bylo běžné, že si lidé na vesnicích vyráběli svou domácí šunku. Připravovala se během tradičních zabijaček, ovšem dneska už je to mnohem snazší. Díky modernímu šunkovaru je výroba domácí šunky hračkou.

Výroba domácí šunky

Co vše budeme potřebovat k výrobě domácí šunky? Bez šunkovaru vyrobíte domácí šunku jen stěží. Zkuste pohledat na půdě, jestli vám po babičce nezbyl starý hliníkový šunkovar. Na trhu se dnes ale objevují i nové nerezové šunkovary. A jaký je tedy postup? Nejprve musíte sehnat opravdu kvalitní maso. Ideální je zvolit vepřovou kýtu nebo plec. Jakmile máme kilo tohoto masíčka doma, můžeme se pustit do samotné výroby. Kromě masa si připravíme polévkovou lžíci medu, sůl a vodu. Maso nakrájíme na kostičky jako bychom chtěli vařit guláš, ovšem nezapomínáme na to, že čím větší kusy masa, tím hůře se budou spojovat. Do mísy postupně klademe vrstvy masa a zasypáváme je solí. Pokud toužíte po intenzivní barvě výsledné šunky, zkuste použít dusitanovou sůl. Na poslední vrstvu přidáme lžíci medu a začneme hnětat. I pro tuto činnost máme malou vychytávku: před krájením masa odložte zhruba 10%, které následně nameleme a přidáme do mísy a bude sloužit jako pojivo. Takto připravenou směs necháme uležet v chladu minimálně 24 hodin. Vhodné je nádobu s masem zatížit.

Po uplynutí 24 hodin přichází na scénu šunkovar, do něhož vložíme mikrotenový sáček napěchovaný masovou směsí a dobře utažený. Pak už jen stačí šunkovar vložit do hrnce s vodou a  při teplotě 70 -75 stupňů vařit přibližně hodinu. Musíte být obezřetní, voda nesmí v hrnci vařit, jinak směs v šunkovaru usušíte. Po uvaření opatrně vyndejte šunku z hrnce a nechte ji pomalu vychladit. Pokud jste postupovali dle těchto kroků, objeví se před vámi poctivá domácí šunka, která uspokojí chuťové pohárky všech milovníků jídla.

 
přidejte na:
Šéfredaktor

29. 01. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář