Květák se řadí do čeledi brukvovitých, stejně jako růžičková kapusta, zelí anebo brokolice. A ačkoliv existuje hned několik různých druhů, v Česku zdomácněl především květák bílý.
Květák patří mezi nejzdravější plodiny vůbec. Obsahuje 14 různých minerálních látek a stopových prvků a 18 aminokyselin. Na 100 g květáku tak například připadá 58 % doporučené denní dávky vitaminu C, 14 % vitaminu K a 12 % vitaminu B6. Za zmínku stojí také to, že květák je dobrým zdrojem kyseliny listové, která podporuje růst buněk a je nezbytná během těhotenství.
Vláknina
Květák obsahuje velké množství vlákniny, díky čemuž má také vysoce sytící efekt. Již jeden šálek syrového květáku obsahuje 2 gramy vlákniny, což pokryje 7 % denní potřeby. Dostatek vlákniny vyživuje zdravé střevní bakterie, čímž snižuje záněty a podporuje správné trávení. Může také snížit riziko zažívacích potíží, jako je zácpa nebo zánětlivé onemocnění střev, a zároveň přispívat k prevenci srdečních chorob, rakoviny či diabetu.
Antioxidanty
Květák je také skutečně bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání buňky před škodlivými volnými radikály a záněty. Kromě toho nabízí karotenoidní a flavonoidní antioxidanty, které mohou napomáhat v boji proti rakovině a snižovat riziko srdečních onemocnění. Díky vysokému obsahu vitamínu C má květák rovněž silné protizánětlivé účinky, které podporují imunitu, přispívají k ochraně srdce i před rakovinou.
Redukce
Zároveň je květák ideální potravinou pro ty, kteří se snaží shodit pár kilo. Je velmi nízkokalorický, jeden šálek (107 g) obsahuje pouhých 27 kalorií, což umožňuje konzumaci i většího množství bez obav ze zvýšeného kalorického příjmu. Navíc lze květák použít jako nízkokalorickou alternativu k potravinám, jako je rýže či mouka. Díky vysokému obsahu vlákniny zpomaluje trávení a navozuje pocit sytosti. Dále je tvořen z 92 % pouze vodou, což jeho pomoc s hubnutím ještě více podporuje.
Má to ale jedno ale. Květák je surovinou s poměrně vysokým obsahem FODMAP (fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly), tedy sacharidů s krátkým řetězcem. Ty mohou být pro některé lidi obtížně stravitelné. Střeva je totiž poměrně špatně vstřebávají, mezitím však dochází k fermentaci, což vyvolává tvorbu plynů. Zařadíte-li tedy do svého jídelníčku větší množství květáku, není neobvyklé, pokud se dostaví střevní potíže. U jedinců se syndromem dráždivého tračníku, který postihuje tlusté střevo, potraviny s vysokým FODMAP mohou způsobovat bolesti břicha, nadýmání, průjem a plynatost.
Košťálové zeleniny jsou proslavené svým obsahem glukosinolátů. Tedy látek, jejichž štěpením vzniká indol-3-karbinol, který se podílí i na procesu detoxikace organismu. Pomáhá tělu eliminovat toxiny, a chrání tak jaterní funkce.
Kromě toho tvoří i enzymy, které nedovolí karcinogenním sloučeninám poškozovat organismus a napomáhají k odstranění rakovinných kmenových buněk, které neblaze působí šíření metastáz po těle. Na efekt látky indol-3-karbinol poukazují různé studie. Ačkoliv z velké části zatím není objasněn celý mechanismus působení, výsledky výzkumu poukazují na to, že indol-3-karbinol ovlivňuje celou řadu buněčných procesů. Pozitivní vliv glukosinolátů se ukázal také při pokusech na zvířatech, která poté vykazovala menší symptomy onemocnění.
Vitaminy a minerální látky
Květák je zdrojem vitaminu B5, který podporuje produkci kortizolu, který se v organismu následně přeměňuje na kortizon a působí při tlumení zánětlivých reakcí. Jeden šálek syrového květáku vám poskytne více než 75 % doporučené denní dávky vitaminu C. Ten tělo využívá k opravě DNA, tvorbě červených krvinek a kolagenu. Navíc touto cestou podpoříte i svůj imunitní systém, který obzvláště na přelomu léta a podzimu potřebuje nakopnout.
Za zmínku stojí i bohatý obsah vitaminu K a cholinu. Zatímco vitamin K se stará o zdraví kostí tak, že umožňuje vstřebávání vápníku a podporuje mineralizaci kostí, čímž přispívá k prevenci osteoporózy, cholin je klíčový, co se týče spánku, paměti, učení a pohybu svalů.
Kromě vitaminů z květáku získáte i malé množství mnoha dalších důležitých živin, jako je hořčík, mangan, fosfor a draslík.
Zpomaluje stárnutí
Teď si držte klobouky, protože vám nyní sdělíme květákový fakt, o kterém jste možná neslyšeli, ale změní vám zaručeně život. Výzkum o efektu sulforafanu a izothiokyanátu v brukvovité zelenině poukázal na to, že tyto látky mohou ovlivňovat geny tak, že zpomalují biochemický proces stárnutí. Sulfofran je přírodní látka, která neutralizuje toxiny, snižuje zánět a chrání DNA. Tato sloučenina navíc pomáhá chránit mozek a zpomaluje úbytek kognitivních funkcí v souvislosti s věkem.
Květák může být sám o sobě poněkud nevýrazný, ale s pomocí pár ingrediencí ho můžete proměnit v lahodný skvost, který tak velmi jednoduše zařadíte do svého jídelníčku. Konzumovat ho můžete i v syrové formě, což vyžaduje minimální přípravu. Syrové růžičky květáku si lze vychutnat jako svačinu podávanou s humusem nebo jakýmkoliv jiným zeleninovým dipem.
Připravit ho ale můžete na nespočet různých způsobů, například vařením v páře, pečením nebo smažením. Je vynikající přílohou a lze ho použít i do pokrmů, jako jsou polévky, saláty, smažená jídla či nákypy.
Na závěr pro vás máme recept, který rozhodně stojí za přípravu:
Pečený květák s kurkumou a jogurtovou omáčkou
Tento květákový recept je ideální jako lehké hlavní jídlo nebo příloha. Kurkuma dodává květáku nejen krásnou barvu, ale také zdravé protizánětlivé účinky.
Ingredience:
1 velký květák, rozebraný na růžičky
2 lžíce olivového oleje
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého kmínu
sůl a pepř podle chuti
Na jogurtovou omáčku:
200 g bílého řeckého jogurtu
šťáva z půlky citronu
stroužek česneku, nastrouhaný
lžíce nasekané petrželky
sůl a pepř podle chuti
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C.
Květák promíchejte s olivovým olejem, kurkumou, kmínem, solí a pepřem.
Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 25–30 minut, dokud není květák zlatavý a měkký.
Mezitím smíchejte všechny ingredience na jogurtovou omáčku.
Podávejte pečený květák s jogurtovou omáčkou a čerstvou petrželkou.