Květnové bylinky. Síla přírody pro vaše zdraví

Květen přináší nejen jarní teploty, ale také období, kdy začínají bujně růst čerstvé bylinky, které mohou obohatit naši stravu nejen o jedinečné chutě a vůně, ale také o řadu prospěšných látek. V tomto článku se podíváme na to, které bylinky jsou typické pro květen, jak je můžeme využít při vaření a jaké zdravotní benefity nám mohou přinést.

Zařazení bylinek do našeho jídelníčku může mít mnoho pozitivních účinků. Nejenže přidávají chuť a aroma našim pokrmům, ale díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů mohou významně přispívat k našemu zdraví. Navíc, pravidelná konzumace bylinek může podporovat správnou funkci trávicího systému a posilovat imunitní systém.

Využití bylinek v kuchyni je také jedním z klíčových kroků k pestřejší a zdravější stravě. Dopřát si čerstvé bylinky není jen gastronomický zážitek, ale i jednoduchý způsob, jak každodenně podpořit své zdraví.

Zdravotní benefity bylinek

  • Bylinky nejsou jen chutné, ale také velmi prospěšné pro naše zdraví:
  • Meduňka: Pomáhá při nespavosti a úzkosti.
  • Petržel: Je bohatá na vitamín C a železo, podporuje imunitní systém.
  • Kopr: Podporuje trávení a pomáhá při nadýmání.
  • Šalvěj: Má antiseptické účinky a pomáhá při zánětech ústní dutiny.
  • Máta: Ulevuje od problémů s trávením a působí osvěžující.

Jaké bylinky v květnu rostouKvětnové bylinky. Síla přírody pro vaše zdraví

1. Meduňka - Tato bylinka má jemnou citronovou vůni a je známá svými uklidňujícími účinky. Rozkvétá v květnu a je skvělá jak čerstvá, tak sušená.
2. Petržel - Na záhoncích začíná být bohatě zelená právě v květnu. Je nejen chutná, ale i velmi zdravá.
3. Kopr - S jeho pomocí můžete dodat svým jídlům jemnou anýzovou chuť. Kopr je ideální pro přidání do salátů nebo jako doplněk k rybám.
4. Šalvěj - Tato bylinka má specifickou hořkou chuť a je skvělá pro přípravu masových pokrmů.
5. Máta - Máta peprná začíná svou sezónu právě v květnu a je vynikající pro osvěžující letní nápoje i dezerty.

Jak si z bylinek připravit chutný oběd

Bylinkové pesto

Suroviny: hrst čerstvé bazalky, hrst petržele, pár lístků šalvěje, stroužek česneku, olivový olej, sůl, pepř, hrst vlašských ořechů.

Postup: Všechny ingredience dáme do mixéru a mixujeme do hladka. Pesto je skvělé s těstovinami nebo jako pomazánka na chléb.

Salát s koprem a citrusy

Suroviny: čerstvý kopr, mix salátových listů, pomeranče, olivový olej, sůl, pepř.

Postup: Salátové listy promícháme s nasekaným koprem a pomerančovými segmenty. Zakápneme olivovým olejem a osolíme a opepříme dle chuti.

Tak neváhejte a využijte květnového bohatství k obohaťte své jídlo a zdraví přírodními dary, které rostou přímo za dveřmi nebo si je můžete pohodlně vypěstovat na balkoně či v zahradě. Vychutnejte si svěžest a sílu, kterou vám mohou bylinky nabídnout!

přidejte na:
Šéfredaktor

14. 05. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář