Laksa - královna polévek

Laksa, není divu že stačí přesmýknout písmena a změní se ve slovo láska. Je náročnější na přípravu, ale vězte, že jí budete milovat celý život. Asijská kokosová polévka si vás získá pro chuť, která vám vybouchne na jazyku v ohňostroj dokonalosti. Laksa je skutečnou královnou polévek a uvidítě, že nám dáte za pravdu jakmile ji ochutnáte. 

 

Aby byla polévka dokonalá začněte krevetovým vývarem 

Krevety oloupeme a skořápky si připravíme do misky. V kastrolu rozehřejeme kapku oleje. Orestujeme nakrájený řapíkatý celer, pórek a stroužek česneku. Pak přidáme nakrájenou mrkev a půlku cibule. Když je zelenina orestovaná, přisypeme rozpůlená rajčátka a skořápky z krevet. Zelejeme cca litrem vody a vaříme do změknutí zeleniny.
 

Dalším krokem je pasta

Suroviny

6 ks sweet chilli
6 šalotek
5 limetkových nebo kafrových listů
2 lžíce zázvoru
2 stroužky česneku
1 lžíce krevetové pasty
1 lžece mleté kurkumy
1 lžička římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 hrst drcených kešu oříšků
rostlinný olej dle potřeby
 Vše vložte do hmoždíře nebo do silného mixéru a přidávejte po troškách olej než vznikne kompaktní pasta. Semínky kmínu můžete před mletím nechat rozvonět na suché rozehřáté pánvi. 
 

Suroviny na polévku

12 velkých krevet
2 vejce
belení skleněných nudlí
2 rajčata
mungo klíčky
salátová okurka
máta
balení tofu
1 červená cibule
plechovka kokosového mléka
2-3 limetky
rybí omáčka dle chuti
třtinový cukr dle chuti
rostlinný olej
 
Nejdříve v hrnci krátce opečeme připravenou pastu, tu zalijeme mlékem a přivedeme k varu. Poté přilejeme krevetový vývar, povaříme a dochutíme rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou tak aby chuť byla výrazná a vyvážená. Na pánvi opečeme na kostky nakrájené tofu a krevety. vejce uvaříme natvrdo. Sleněné nudle namočíme na 10 minut do studené vopdy a pak zalejeme vroucí a čekáme než změknou. Nudle naskládáme do misek, přidáme pokrájenou okurku, červenou cibuli, rajče, mungo, tofu, krevety i vejce a nakonec zalijeme vroucí polévkou, dozdobíme a ihned servírujeme. 
 
Dobrou chuť
přidejte na:
Bára Uhýrková Černá

26. 04. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář