Jakmile se stoly začnou prohýbat pod tíhou švestkových koláčů a knedlíkům, musí být všem jasné, že léto dosahuje svého vrcholu. Švestky v sobě ukrývají celou řadu vitaminů a minerálů, které léčí naše tělo a zásobují ho látkami, které chrání před rakovinou tlustého střeva, chrání srdce a zpomalují naše stárnutí.
ZDROJ DRASLÍKU
Draslík je důležitý minerál, který je obsažen takřka v každé buňce našeho těla. Jeho dostatečný přísun je proto velmi důležitý, ovlivňuje totiž řadu důležitých funkcí. Nedostatek draslíku se může projevovat zvýšenou nervozitou, křečemi, malátností a únavou. Pravidelná konzumace švestek vám dodá denní příjem draslíku a zajistí vám zdravý chod celého organismu.
CHRÁNÍ SRDCE
Švestky umí v těle odbourávat negativní cholesterol LDL, který může časem způsobit celou řadu nebezpečných onemocnění srdce. Díky pravidelné konzumaci švestek ale svůj cholesterol udržíte na uzdě a ještě se obohatíte o vitaminy C nebo B6.
PREVENCE RAKOVINY STŘEV
Švestky podporují správnou funkci trávicího ústrojí, čímž napomáhají prevenci rakoviny. Skvěle detoxikují tělo, čistí střevo a zabraňují usazování potravy na stěnách střeva, čímž předcházejí jejímu kvašení a následné toxicitě.
DALŠÍ DŮVODY, PROČ JÍST ŠVESTKY
-
Zbavují tělo negativních látek,
-
Obsahují vysoký podíl vlákniny a železa,
-
Aktivizují funkci střev,
-
Pozitivně působí na tvorbu červených krvinek,
-
Chrání klouby a kosti před záněty,
-
Podporují funkci jater a ledvin,
-
Regenerují pokožku,
-
Udržují zdravé trávicí ústrojí,
-
Obsahují vysoké množství vitaminu B6 a C.
JAK ŠVESTKY ZPRACOVAT
Švestky můžete jíst v první řadě čerstvé, co ale když jich máte hodně a nechcete, aby se vám zkazily? Zkuste si je usušit! O tom, jak správně usušit ovoce jsme se zmiňovali už v předchozím článku v tomto měsíci. Díky sušení vám zdroj vlákniny, vitaminů a minerálů zůstane i na dobu, kdy nebudou běžně k dostání!