Jaro konečně přichází a spolu s ním i chuť na svěží a lehká jídla. Po zimních hutných vývarech a sytých krémech nastává čas využít to nejlepší, co sezóna nabízí – mladou zeleninu, křehké bylinky a jemné chutě. Jarní polévky jsou ideálním způsobem, jak si vychutnat sezónní suroviny, a přitom připravit něco rychlého, zdravého a lahodného.
Jednou z nejoblíbenějších jarních polévek je chřestový krém. Zelený chřest není třeba loupat, stačí odstranit zdřevnatělé konce, u bílého je potřeba věnovat loupání větší pozornost, aby tam nezůstaly tuhé vlákna. Chřest se krátce povaří ve vývaru spolu s kouskem brambory pro zahuštění, následně rozmixuje do hladkého krému a zjemní trochou smetany. Stačí dochutit solí, pepřem a několika kapkami citronové šťávy. Výborně se doplňuje s krutony, parmazánem nebo několika kapkami olivového oleje.
Další favorit, který si jistě zaslouží pozornost, je krémová hrášková polévka s mátou. Hrášek nejlépe použijte čerstvý, ale pokud ještě není dostupný, dobře poslouží i mražený. Klíčem ke krásně zelené barvě polévky je nepřevařit ho – stačí jen několik minut ve vroucím vývaru. Po rozmixování se přidá trocha smetany nebo kokosového mléka a nakonec čerstvá máta, která dodá polévce příjemnou svěžest. Výborně chutná s opečenými semínky (například slunečnicovými), krutonky, nebo kapkou zakysané smetany.
Méně tradiční, ale zajímavou volbou je ředkvičková polévka, která se dá připravit nejen ze samotných ředkviček, ale i z jejich lístků. Vařením ředkvičky ztrácejí svou typickou štiplavost a získávají jemnější, lehce oříškovou chuť. Polévka se připravuje s bramborami, dochutí muškátovým oříškem a pro krásnou růžovou barvu se část najemno nastrouhaných ředkviček přidává až na závěr.
Jarní kuchyni skvěle doplňuje i mrkvová polévka s pomerančem a zázvorem. Mladá mrkev má přirozenou sladkost, která se krásně snoubí s citrusovým aroma pomeranče a jemnou pikantností zázvoru. Mrkev se povaří do měkka, následně se rozmixuje do hladkého krému a dochutí pomerančovou šťávou a špetkou kurkumy. Ozdobit ji můžete krutony, čerstvou natí z koriandru, nebo různými semínky. Výsledná polévka je lehká, osvěžující a zároveň příjemně zahřeje.
Jarní polévky mají kouzlo ve své jednoduchosti – pár čerstvých ingrediencí, minimum času a vznikne lahodný pokrm, který povzbudí tělo i mysl!