Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Lepší využití surovin

Moje babička tvrdívala, že jídlo je dar a máme si ho vážit. Vždy ji zlobilo, když jsme byli jako děti mlsné, byť nám "milovaným vnoučatům" to přehlížela do určité míry a pak povídala o tom, jak sama zažila hlad. Později i poukazovala na zbytečné plýtvání a já nyní přicházím na to, že to není o nemístné šetrnosti, ale o tom, že v kuchyni se dá skutečně zužitkovat spousta věcí, které se zbytečně vyhazují nebo vylévají, třeba vodu z květáku po uvaření nevylévám, ale nechám ji na základ zeleninové polévky nebo houby, když zamražuji, nechám jen přejít varem a scedím-vodu opět nechám do polévky nebo na podlití masa a takových různých vylepšení zná určitě každý z nás víc, jen se o ně podělit. Kolikrát něco považujeme za normální a tak se o tom nezmiňujeme.

21. 09. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Ajaja
A třeba okrájené "tlusté", šlachy a blanky, kosti... to vše schovám a jde-li o hovězí, šup s tím do vývaru (pak to slupne pes), jde-li o vepřové, šup s tím k pečenému masu (a pak to slupne pes)... I voda z uvařených brambor je výborná na zalití kvítečků... Tvrdé rohlíky na strouhanku (případně labutím), tvrdý chléb na kostičky a opéci jako krutonky a šup s nima do polévek.... Že jsi měla stejnou babičku ? :-))))

Ajaja 22. 09. 2010, 17:01

Thumb
No vidíš a nápady už se hrnou. Jó babičky, to je škola a navíc ještě teta pamatující první republiku-té vděčím za mnoho.

22. 09. 2010, 19:20

Facebook komentáře