Letní teploty ničí psychiku. Jak se bránit a neskončit v léčebně?

Slunce má příznivý dopad na naši náladu, přispívá k tvorbě důležitého vitaminu D a také podporuje fungování imunitního systému. Ovšem dlouhodobé vysoké letní teploty nepříznivě ovlivňují celý lidský organismus. A dokonce mají negativní vliv i na psychiku. Co dělat, abyste i v horku udrželi nervy na uzdě?

Horké počasí je pro lidský organismus dost zatěžující, a to z celé řady důvodů. Má navíc výrazný vliv na psychiku člověka, dokonce může i za špatnou náladu, zhoršené soustředění a dokáže zvýšit také stres nebo i prohloubit deprese, což bývá častější zejména u lidí, kteří depresemi trpí i v jiných částech roku.

Horko vysává energii

A není na tom vůbec nic divného. Je to převážně dáno tím, že se člověk v horku necítí úplně dobře. Zkrátka není v pohodě, a proto je horko takový nápor na psychiku. Čím déle navíc horko trvá, tím bývá pochopitelně pro lidský organismus náročnější se s vysokými teplotami vyrovnat. Horko je doma v bytě, horko člověka doprovází cestou do zaměstnání, horko bývá i v kanceláři, pokud ji neochladí klimatizace… 

V horkém počasí se dokonce mohou lidé více hádat, být na sebe nepříjemní, být impulsivnější, někdy až agresivní.

Upravte denní režim a nepřepínejte seLetní teploty ničí psychiku. Jak se bránit a neskončit v léčebně?

Pokud to jen trochu jde, snažte se v horkém letním počasí co nejvíce upravit si svůj každodenní režim a přizpůsobit se tak letnímu období. Zkuste co nejvíce eliminovat stres, pokud to situace vyloženě nevyžaduje, neklaďte si na den příliš mnoho úkolů. K jejich zvládnutí totiž budete potřebovat více energie – a ta vám právě v horku může chybět, a spirála stresu se tak roztáčí… V práci se snažte podle možností dělat přestávky.

Jděte se schovat do lesa

Naplánujte si na volné dny rozhodně aktivní odpočinek, jděte si třeba zaplavat, posedět s přáteli nebo třeba na procházku do lesa… Zkrátka aktivity, které vás baví, jsou nenáročné, a můžete si tak při nich příjemně odpočinout. Náročná fyzická aktivita není v horku vůbec vhodná. Pokud si například chcete jít zaběhat, je nejlepší doba hned po ránu nebo až později večer, po západu slunce. Během dne se pochopitelně pobytu na přímém slunci co nejvíce vyhýbejte, protože to může zátěž organismu ještě zvýšit.

Odlehčete jídelníček

K pohodovějšímu zvládnutí vleklých letních veder pomůže rozhodně i odlehčený, ale zároveň pestrý jídelníček. Chybět by v něm rozhodně nemělo ovoce a zelenina bohaté na vodu – meloun, jahody, okurka, cukety, papriky nebo třeba rajčata. Hodí se i pestré zeleninové saláty doplněné bílkovinou (šunka, sýr, vejce, kuřecí maso), které dobře zasytí, v horku osvěží, ale zároveň zbytečně nezatíží organismus. Stejně tak i studené letní polévky. Nejenže nahradí běžné jídlo, ale dodají i tolik potřebné tekutiny.

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 06. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář