Matcha

Jedná se o tradiční japonský čaj, který není ve formě sušených lístků a květů, ale je rozemletý na prášek. Jako první objevili jeho léčivé a uklidňující účinky Číňané už okolo roku 2 500 př. n. l. Později se k nim přidalo i Japonsko. Pokud ho chcete porovnat s běžným zeleným čajem, má přibližně 12x silnější účinek.

#sushitime-siroky

Tento druh čaje nám dodává energii, která se uvolňuje postupně po dobu 6 hodin. Pozitivně přispívá našemu zdraví mnoha léčivými účinky. Lépe se soustředíme a látky obsažené v čaji zmírňují stres a působí preventivně proti vzniku rakoviny, chrání nás před infekcí, zubním kazem či onemocněním srdce. Pomáhá zrychlovat metabolismus a nemá žádné kalorie, což podporuje proces hubnutí, neboť snižuje chuť na sladké. Hlídá správnou hladinu cukru v krvi, detoxikuje náš organismus a dokonce má omlazující účinky. Matcha je vhodnou potravinou pro sportovce, vegetariány, diabetiky a celiaky.



Využití čaje Matcha je neomezené. Můžete z ní připravit třeba zmrzlinu, použít ji do moučníku a nebo z ní udělat limonádu s ovocnou šťávou či džusem a podávat vychlazenou. Jestliže dáváte přednost horkému čaji a nechcete experimentovat, zalijte asi 1 g čaje 100 ml horké vody (cca 80 °C) a našlehejte.


Matcha makronky

Budete potřebovat:

  • 110 g mandlové mouky
  • 5 g Matcha
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 bílky

Smíchejte mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem a matchou. Bílky se špetkou soli vyšlehejte. Následně opatrně smíchejte vyšlehané bílky se sypkou směsí. Těsto by se mělo trošku roztékat. Směs nastříkejte na plech a nechte asi 30 minut osychat, aby se vytvořila krusta. Poté plech vložte do trouby a pečte na 180 °C asi 10 minut.

Makronky spojte oblíbenou náplní např. čokoládovým krémem, marmeládou nebo mascarpone s cukrem a matcha čajem. 


Matcha latte

Budete potřebovat:
  • 1 g Matcha
  • 100 ml horké vody (80 °C)
  • 200 ml plnotučného mléka
  • cukr
Nejprve matchu klasicky zalijete vodou a našlehejte, poté napěňte mléko a opatrně přilijte do připravené matchi. Nyní můžete dosladit cukrem podle vlastní chuti.





#decodoma-nerez-nadobi-siroky
přidejte na:
Šéfredaktor

28. 06. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář