Medové tajemství aneb 4 věci, které jste o medu určitě nevěděli

Medová sezóna je v plném proudu a mnoho z nás si už začíná dělat zásoby na zimu. Med ale není pouze typicky zimní surovina, používá se často do pečení a samozřejmě báječného horkého čaje, když se nám nechce z postele.

O medu se ale také koluje celá řada mýtů – třeba to, že zkrystalizovaný už není kvalitní nebo že ve výše zmíněném čaji ztrácí veškeré vitaminy!

KRYSTALIZACE MEDU ZNAMENÁ, ŽE ZTRÁCÍ NA KVALITĚMedové tajemství aneb 4 věci, které jste o medu určitě nevěděli

Jedním z nejvíce zažitých mýtů patří domněnka, že krystalizace ubírá medu na kvalitě. Ta je přitom jeho přirozenou vlastností a naopak důkazem, že je kvalitní a bylo s ním zacházeno šetrně. Doba, po kterého se krystalizace začne objevovat, závisí na množství fruktózy a glukózy. Čím je v medu vyšší podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje.

ZTUHLÝ MED JDE JEN ROZPUSTIT

I když vám med doma zkrystalizuje, neznamená to, že s ním už nejde nic udělat. K tomu, aby se vrátil do tekutého stavu můžete použít zahřívání do 45 stupňů nebo pastování.

Metoda pastování je velmi jednoduchá – stačí, když med rozdrtíte a poté po dobu několika dnů pravidelně promícháte nerezovou metličkou. Už p pár dnech uvidíte, jak med mění svou strukturu a stává se tekutým.

V HORKÉ VODĚ ZTRÁCÍ VITAMINYMedové tajemství aneb 4 věci, které jste o medu určitě nevěděli

Med ztrácí svou kvalitu v případě, že jej vkládáte do 100 stupňů. Obyčejný čaj má ale po přelití do hrnku něco mezi 80 – 90 stupni a když do něj ponoříte lžičku s medem, teplota ještě dále klesne. Nemusíte se tak bát toho, že by jste jej úplně znehodnotili.

SKLADOVÁNÍ

I když se může zdát, že medu na první pohled nemůže nic ublížit, měli byste dbát na několik základních doporučení, aby vám vydržel co nejdéle. Obecně má med velmi dlouhou trvanlivost, ale je vhodné jej udržovat v temnu a suchu. Vlhkost by mohla totiž způsobit kvašení a následnou tvorbu plísně.

přidejte na:
Šéfredaktor

21. 08. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář