Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Jaro a medvědí česnek

Je jaro, všechno se začíná zelenat, tak proč nevyužít to co nám příroda nabízí.

Kromě mladých kopřiv, šnytlíku, petrželky či květů fialek se na náš jídelníček opět zařadil medvědí česnek. Naši předci jej hojně používali jak k dochucování jídel, tak i jako přílohu nebo součást salátů.

Příprava medvědího česneku je jednoduchá a hlavně rychlá.
Oprané listy krátce spaříme osolíme a opepříme a hned můžeme podávat jako přílohu k masům místo špenátu. Dobrý je i smíchaný s listovým špenátem, který pak nemusíme česnekovat.
Čerstvé omyté listy můžeme použít místo hlávkového salátu, ale lepší je medvědí česnek smíchat s listovými saláty a polít svým oblíbeným dresingem či jen kysanou smetanou.
Rozsekané listy můžeme použít všude, kde se normálně používá česnek do omáček, pod pečeně, ale i třeba do jogurtu nebo zakysané smetany s trochou soli a bílého pepře vznikne výborný dipp k jarní grilovačce.
Medvědí česnek se dá koupit v marketech, ale od března do začátku května jej nasbíráte i v lužních lesích podél řek a potoků, kde hojně roste.
Jen je nutné dát pozor na záměnu s konvalinkou. Konvalinka, ale nemá česnekovou vůni a na rozdíl od česneku, má listy z vrchní strany lesklé.

Medvědí česnek jako léčivka se používal při močových a zažívacích problémech-je mírně močopudný a projímavý.

Fotogalerie

hOJSADLO

19. 04. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře