Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Melounový šampionát ovládli polští řezbáři

18. dubna se uskutečnilo druhé řezbářské klání mezi zeleninovými řezbáři, které určilo 
„melounového šampiona“ pro rok 2013. Třetí kategorie byla na volné téma včetně surovin. Vše proběhlo v rámci 18. ročníku národní přehlídky kuchařského a cukrářského umění 
GASTRO HRADEC VITANA CUP.  

Melounový šampionát ovládli polští řezbáři
MELOUNOVÝ ŠAMPIONÁT navazuje na úspěšný „Melounový festival“, kterým se Česká republika výrazně prosadila na organizačním carvingovém poli v Evropě. Ve třech kategoriích bylo představeno 51 prací od kolegů z ČR, Slovenska a Polska. Pomalu, ale jisté stoupá počet prací i u této soutěže (loni 44).

V předem připravených kompozicích opět mohli řezat až tři řezbáři. Vítězství nakonec pro sebe strhli polští řezbáři Pawel Sztenderski a Grzegorz Gniech, kteří se nyní carvingu věnují profesionálně. Druhé místo obsadil zkušený Radek Vach z Top Hotelu Praha. Překvapením bylo třetí místo nadějného juniora Václava Mužikovského z SOŠ J.Sousedíka ze Vsetína. 

Melounový šampionát ovládli polští řezbáři
V první melounové kategorii „Meloun 3x jinak“, kde se vystavovaly předem připravené výrobky, zvítězil Pawel Sztenderski, před stříbrnou medailistkou z olympiády Eliškou Vostalovou z HŠ Třebíč. Třetí příčku v konkurenci 20 prací obsadila nadějná Andrea Lupačová ze SŠ pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích. Zvolila kromě květin i zvířata, která určitě poutají pozornost.

Tradičně nejvíce sledovanou kategorií je soutěž v limitu „Melounová řežba“, kde se v limitu 3 hodin řezal vodní a cukrový meloun. A tady potřetí dominoval Pawel Sztenderski. Dosáhl tak vítězného hattricku, což se nepodařilo nikomu v Hradci a zřejmě asi ani na jiné soutěži. Na druhém místě skončil jeho kolega Grzegorz Gniech, na bronz dosáhl Tomáš Lipavský z SOŠ a SOU Polička.

Melounový šampionát ovládli polští řezbáři
Melounovým šampionem pro rok 2013 se tedy jasně stal Pawel Sztenderski. Putovní pohár, který pamatuje první melounové klání z roku 2002, po třech letech putuje opět do Polska. Soutěž opět při absenci několika zkušených řezbářů, kteří museli dát přednost pracovním nebo studijním povinnostem, dala tam příležitost ukázat na mladé talenty. Teď je jen na nich, zda se prosadí v Třebíči nebo na Czech Carving Cupu v Č. Budějovicích na podzim. Letošním vrcholem pro naše řezbáře by měla být velmi dobře obsazená soutěž v rakouském Innsbrucku, kde jsou velmi zajímavé ceny.

Odbornou komisi tvořili zkušení řezbáři a vítězové řady soutěží – MUDr. Regina Pelíšková, Bc. Marie Paprstkářová, Jan Hajný a Michal Bartůněk. Soutěž v limitu moderoval Michal Malý.

Pořadatelem soutěže GASTRO HRADEC VITANA CUP byla ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ ČR, POBOČKA VÝCHODNÍ ČECHY, hlavním partnerem byla VITANA, a.s.. 
Na carvingové soutěži se podílela organizačně firma CZECH CARVING STUDIO s.r.o., spolugarantem byl CZECH-SLOVAK CARVING TEAM.
Partnerem řezbářské části byla společnost ČEROZFRUCHT s.r.o..

Fotogalerie

Barbora Šumná

30. 04. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře