Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Menu za 30 minut

nevím jestli to může být,ale vkládám sem ukázku z knihy J. Olivera "30 minut v kuchyni":


V knížce Jamie Oliver 30 minut v kuchyni najdete podrobný návod, jak za půl hodiny ohromit rodinu a hosty.

Tady je malá ochutnávka v podobě tříchodového menu, které obsahuje kuře Piri Piri s bramborami v dresinku, rukolový salát a rychlé portugalské koláčky z listového těsta.

Kuře Piri Piri

Množství: 4 porce

Kuře v omáčce Piri Piri

 

  • 4 velká kuřecí stehna s kůží, nevykostěná
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • olivový olej
  • mořská sůl, černý pepř

 

Na omáčku:

  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1-2 chilli papričky Bird´s Eye
  • 2 polévkové lžíce uzené sladké papriky
  • 2 citrony
  • 4 polévkové lžíce bílého vinného octa
  • 2 polévkové lžíce Worcestershirské omáčky
  • velký svazek čerstvé bazalky
  • mořská sůl, černý pepř

 

Brambory v dresinku

Množství: 4 porce

Brambory v dresinku

 

  • 1 střední brambora
  • 2 sladké brambory
  • ½ citronu
  • 1 čerstvá červená chilli paprička
  • svazek čerstvého koriandru
  • 50 g sýra feta
  • mořská sůl, černý pepř

 

Rukolový salát

Množství: 4 porce

  • 100 g omyté divoké rukoly
  • ½ citronu
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl, černý pepř

 

Rychlé portugalské koláčky

Množství: 4 porce (se dvěma koláčky navíc)

Postup přípravy portugalských koláčků

 

  • hladká mouka na posypání
  • 375 g srolovaného listového těsta
  • mletá skořice
  • 125 g creme fraiche
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkové pasty nebo extraktu
  • 5 polévkových lžic hnědého krupicového cukru
  • 1 pomeranč

 

Než začnete
Připravte si všechny přísady a nádobí. Rozehřejte troubu na 200°C (plynovou na stupeň 6). Na velký žár postavte velkou plochou pánev.


Kuře
Položte kuřecí stehna kůží dolů na plastové prkénko a každé z nich lehce naklepte. Postříkejte je olivovým olejem, osolte, opepřete a položte je kůží dolů na plochou pánev, která se rozehřívá. Opečte spodní stranu dozlatova a poté kuřata obraťte. Umyjte si ruce.

Koláčky
Čistý povrch poprašte moukou, odrolujte listové těsto a rozkrojte je tak, abyste získali 2 pláty o rozměrech 20 x 20 cm (jeden z nich odložte do lednice na jindy). Plát těsta posypte mletou skořicí, zaviňte je jako švýcarky a nakrájejte na 6 kousků. Kousky vložte do formy na muffiny a rukama je vytvarujte tak, jak to vidíte na obrázku - dno je rovné a těsto vyčnívá přes okraje. Vložte je do trouby na horní příčku a nastavte časovač na 8 - 10 minut, nebo je pečte, dokud lehce nezezlátnou.

Brambory
Omyjte bramboru a sladké brambory a podélně je rozkrojte. Spolu s polovinou citronu je vložte do mísy vhodné do mikrovlnné trouby, tu přikryjte folií a vložte na 15 minut do mikrovlnné trouby nastavené naplno.

Kuře
Obraťte kuře.

Koláčky
Do malé misky dejte lžíci creme fraiche, přidejte vejce, vanilkovou pastu nebo extrakt, 1 polévkovou lžíci hnědého krupicového cukru a kůru z jednoho pomeranče. Vše pořádně promíchejte.

Omáčka Piri Piri
Oloupejte červenou cibuli a nasekejte ji nahrubo. Spolu se 4 oloupanými stroužky česneku ji vhoďte do mixéru, přidejte chilli papričky zbavené stopek, 2 polévkové lžíce papriky, kůru ze 2 citronů a šťávu vymačkanou z 1 citronu. Přidejte 4 polévkové lžíce bílého vinného octa, 2 polévkové lžíce Worchestershirské omáčky, trochu soli a pepře, velký svazek bazalky a trochu vody. Umixujte vše do jemné omáčky.

Kuře
Papriky nakrájejte na plátky a přidejte je na plochou pánev. Zmenšete žár na střední a občas papriky posuňte.

Koláčky
Vyjměte muffinový plech z trouby a čajovou lžičkou přitlačte těsto zpátky ke stěnám, aby bylo uprostřed místo pro náplň. Lžící koláčky naplňte směsí z creme fraiche a vraťte plech na horní příčku trouby. Nastavte časovač na 8 minut.

Kuře
Do pekáčku přelijte omáčku Piri Piri. Naskládejte na dno papriky, na ně kuřata a vše posypte snítkami tymiánu. Pekáček vložte do trouby na střední příčku.

Koláčky
Na velký žár postavte menší hrnec. Vymačkejte do něj šťávu z oloupaného pomeranče a přidejte 4 polévkové lžíce hnědého krupicového cukru. Občas karamel zkontrolujte a promíchejte, ale pamatujte, že vás může ošklivě spálit, takže se jej nedotýkejte ani jej neochutnávejte.

Brambory
Červenou chilli papričku nasekejte najemno, přidejte většinu koriandru a smíchejte. Zasypte sýrem feta a opět vše nasekejte a promíchejte.

Kuře
Koláčky vyjměte z trouby a na jejich místo na horní příčku přesuňte kuře. Pečte dalších 10 minut nebo doměkka.

Koláčky
Koláčky přelijte karamelem. Nebudou vypadat moc úhledně, ale to není na škodu. Nechte je stranou odpočinout.

Salát
Do sáčku s rukolou přidejte extra panenský olivový olej, sůl, pepř a šťávu vymačkanou z 1/2 citronu. Promíchejte, nasypte do mísy a odneste na stůl.

Brambory
Zkontrolujte, zda jsou brambory hotové, potom na ně kleštěmi vymačkejte šťávu z uvařeného citronu. Přidejte k nim koriandrovou směs z prkénka. Vše smíchejte, osolte, opepřete a odneste na stůl.

Podávání
Pekáček s kuřetem vyjměte z trouby, ozdobte několika lístky koriandru a rovnou odneste na stůl.

Zdroj: http://ona.idnes.cz/obed-i-s-moucnikem-za-30-minut-jamie-oliver-vas-to-nauci-pdo-/recepty.aspx?c=A120119_134525_recepty_job

Zdroj: http://ona.idnes.cz/obed-i-s-moucnikem-za-30-minut-jamie-oliver-vas-to-nauci-pdo-/recepty.aspx?c=A120119_134525_recepty_job

hOJSADLO

25. 01. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře