Meruňky patří mezi klasické letní plodiny, které se dají jíst na mnoho způsobů. U nás se nejčastěji konzumují čerstvé, zavařené nebo v podobě lahodných meruňkových knedlíků! Kromě jiného obsahují celou řadu pozitivních látek, které přispívají k našemu zdraví a chrání tělo před stárnutím!
UDRŽUJÍ ZDRAVÉ STŘEVO
Vláknina je pro tělo důležitá hlavně z pohledu trávení a imunity. V případě, že máme zdravé trávicí ústrojů, mnohem lépe se do těla vstřebávají živiny, vitaminy a minerální látky, které chrání tělo před onemocněním. Vláknina aktivizuje funkci střev, pomáhá odstraňovat z těla negativní látky a udržuje střevo v pohybu. Meruňky mají shodou okolností opravdu vysoké množství vlákniny a proto by se měly jíst v čerstvé i sušené formě pravidelně.
ODVÁDĚJÍ VOLNÉ RADIKÁLY
Kromě vlákniny obsahují meruňky i poctivou porci vitaminu A. Ten se řadí do třídy antioxidantů a pomáhá tělu zbavovat se volných radikálů. Ty se do těla dostávají nevhodnou stravou, léky a špatným životním stylem. Konzumace meruněk pomáhá tyto negativní látky odvádět z těla a budovat tak zdravý imunitní systém.
ZABRAŇUJÍ ANÉMII
Anémie, neboli chudokrevnost, může vzniknout na základě mnoha faktorů. Železo v meruňkách má schopnost pozvolna se implementovat do buněk a tím podpořit tvorbu hemoglobinu v průběhu delšího časového sloupce. Pokud máte tendence být anemičtí, měli byste meruňkám věnovat zvýšenou pozornost.
POMÁHAJÍ K REGENERACI POKOŽKY
I když se to na první pohled nemusí zdát, meruňky pomáhají i na celou řadu kožních problémů. Z toho důvodu se často míchají do kosmetických přípravků a velmi známé jsou i meruňkové zábaly. Pokud bojujete s drobnými jizvami, vyzkoušejte výše zmíněný zábal nebo si z nich udělejte obličejovou masku.