Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Mořské ryby

Kvalita dostupných potravin i stravování jako takového je v Česku dlouhodobě diskutovanou otázkou. Aktuálně jsou téměř na denním pořádku nejrůznější kauzy týkající se čerstvosti i původu nabízených produktů všeho druhu. Tento problém se týká i ryb, a to především těch mořských. Rybí maso by přitom mělo tvořit důležitou součást vyváženého jídelníčku. Jak ale zajistit, aby bylo opravdu kvalitní a čerstvé? Nejlepší je nakupovat u prověřeného obchodníka.

61313_mediumMarko Šuto je původem Chorvat, v české metropoli ale žije již bezmála třicet let. Je majitelem společnosti chorvatskeryby.cz, která dvakrát týdně dodává na tuzemské stoly čerstvé a vysoce kvalitní mořské úlovky. Každý z nich je nositelem certifikátu čerstvosti, jež zaručuje, že mezi výlovem ryby a dobou, kdy se dostane na pulty, neuplynulo více než 24 hodin.

„Nadstandardní kvalita a příznivé ceny nás odlišují od konkurence. Zatímco průměrné stáří mořských ryb nabízených na českém trhu je týden, a výjimkou není ani deset dní, u našich produktů je tato doba nesrovnatelně nižší. To nejen ovlivní chuť masa, ale i další kvalitativní charakteristiky,“ uvádí Marko Šuto a pokračuje: „Některé druhy ryb jsou navíc na skladování choulostivější, a tak může být běžná praxe při jejich uchovávání skutečným hazardováním se zdravím. Zároveň, na trhu je hodně rozmrazených produktů, jako například pangas, kalamáry, chobotnice a různé filety. Domnívám se, že do budoucna by bylo dobré tuto problematiku legislativně řešit a VIDITELNĚ odlišit rozmrazované ryby od čerstvých, stejně jako je tomu třeba u pečiva. Zákazníkovi by toto mělo být zdůrazněno, neměl by být klamán skrytou deklarací nebo textem s malými písmeny,“ dodává původem vystudovaný ekonom, kterého k obchodování s rybami přivedla láska ke gastronomii.

61314_medium

Jako gurmána ho před lety nadchla myšlenka obnovené tradice farmářských trhů, kterou záhy vystřídalo zklamání nad omezenou nabídkou i kvalitou prodávaných ryb a plodů moře za velmi vysoké ceny. Oslovení rodinných příslušníků a známých, kteří se rybolovem u Jadranu živí po generace, a založení vlastní firmy pak bylo dílem okamžiku.

61311_medium

„Chorvatský trh má velmi vysoký standard a není ovlivněn masovou produkcí, která je typická pro jiné středomořské státy. Ryby jsou nakupovány od drobných rybářů ihned po návratu na pevninu z nočních lovů. Bezprostředně poté jsou naloženy, transportovány na naše území a prezentovány koncovému zákazníkovi,“ popisuje cestu ryb do Česka Marko a dodává: „Obchodování s čerstvým produktem je skutečně náročné. Tím, že dovážíme do Evropské unie, musíme vlastnit certifikát o původu zboží i splňovat velké množství formálních administrativních požadavků. Pozitivním impulsem je ale pro nás spokojenost zákazníků i jejich zájem, který stále roste,“ komentuje majitel firmy, jejíž sortiment se stal vyhledávaným zbožím nejen na farmářských trzích, ale i ve vybraných pražských restauracích jako je Kogo, Da Emanuel, La Terrassa nebo nově otevřené Mercato, pro které Marko sestavil speciální mediteránskou degustaci.




Fotogalerie

Šéfredaktor

01. 10. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře