Že je mrkev dobrá jen pro králíky? Ale kdepak! Je to výborná zelenina, která by v našem jídelníčku měla hrát daleko větší roli, než jí dosud dovolujeme. Je plná živin, vlákniny a zejména antioxidantů, jež brání předčasnému stárnutí a mohou naše tělo ochránit i před velmi vážnými chorobami.
Benefitů, které nám poskytuje mrkev, je nespočet. Jde o zeleninu, která je levná a snadno dostupná. V kuchyni se dá upravit mnoha způsoby jak naslano, tak na sladko. Můžete ji chroupat syrovou, udělat z ní výborný salát nebo pomazánku, dá se vařit, dusit i péct, je výborná k masu, ale skvělý je i mrkvový dort nebo chlebíček. A navíc je velmi zdravá.
S 25 kcal na 100 gramů je mrkev nízkokalorická, ale zároveň obsahuje mnoho vitaminů, minerálů a vlákniny. Obzvláště cenné pro lidské zdraví jsou karotenoidy, které se v těle přeměňují na vitamin A a také dodávají mrkvi její barvu.
Antioxidanty karotenoidy účinně snižují rizika mnohých chronických onemocnění. Epidemiologické studie prokázaly, že vysoký obsah beta-karotenu v krvi souvisí s nízkým výskytem diabetu 2. typu, nádorových onemocnění a úmrtností.
Zdravotní benefity mrkve:
1. Podpora zraku
2. Zlepšení imunitního systému
3. Prevence rakoviny (výzkum publikovaný v "Journal of Nutrition" ukázal, že vyšší konzumace beta-karotenu byla spojena s nižším rizikem vzniku několika typů rakoviny, včetně rakoviny plic a střeva)
4. Podpora trávicího systému
5. Zdraví kůže
Nižší riziko některých onemocnění
I další studie prokazují, že strava bohatá na karotenoidy souvisí s nižším rizikem některých hormonálně vázaných nádorových onemocnění, jako jsou rakovina prsu a prostaty, ale také s prevencí rakoviny plic a žaludku. Mrkev však nabízí také vitamin C, vápník, draslík, sodík a vitamin E. Zejména pozdní mrkev obsahuje pektin, což je ve vodě rozpustná vláknina, která může bobtnat v zažívacím traktu a mimo jiné podporovat trávení.
Vláknina navíc pomáhá předcházet chronickým onemocněním a zlepšuje zdraví vašich střev. Jedna středně velká mrkev vám poskytne asi deset procent doporučené denní dávky vlákniny.