Kdo dobře tráví, ten bývá spokojenější. Mnohé z nás přesto občas zaskočí problémy jako je nadýmání, žaludeční nevolnost, pálení žáhy, zácpa či pocit plného břicha.
Tyto obtíže často způsobují špatné stravovací návyky a stres. Přitom cesta ke zdravému zažívání a spokojenému bříšku není nikterak složitá. Stačí provést pár změn v životosprávě, nebo si přizvat na pomoc osvědčené bylinky. Dobré trávení je totiž základem nejen fyzického, ale i duševního zdraví.
Nejezte ve spěchu
Možná si ještě vzpomínáte, jak krásně to vonělo v kuchyni u babičky a jaká zde vládla pohoda. Příprava jídla byla něco jako malý rituál, nikdo nikam nespěchal a všichni si svou porci jaksepatří vychutnali. Děláte to stejně, nebo jste zvyklí v poklusu na ulici ukusovat koblihu a zalévat ji kávou z automatu? Pak se nedivte, že se tělo bouří. Životní styl ale ze dne na den nezměníte. Proto je dobré mít vždy po ruce šikovné bylinky, které vám uleví.
Čočku důkladně propláchněte![]()
Trápí vás plynatost? Když jste byli malí, maminka vám na bolení bříška dávala fenyklový čaj. Tenhle recept pořád funguje. Fenykl mírní křeče v žaludku a ve střevech a pomáhá i proti překyselení. Pokud se však nadýmání chcete zbavit stůj co stůj, vyškrtněte z jídelníčku (alespoň na nějaký čas) všechny „rizikové potraviny“, tedy luštěniny, zelí, brokolici, cibuli, kapustu a papriky. Nebo zvolte jiný způsob úpravy. Například čočka bude mnohem stravitelnější, pokud vodu při namáčení několikrát vyměníte. Tím se odplaví část látek, které způsobují nadýmání.
Užívejte hořké byliny
Při křečích, plynatosti a dalších zažívacích poruchách výborně pomáhá také máta. Mentol, který obsahuje, totiž podporuje odtok žluči a trávicích šťáv. U střevních a žaludečních potíží, včetně zánětů, se osvědčil heřmánek, majoránka, šalvěj nebo levandule. Výborný je i puškvorec, který se díky hořké, silně kořeněné chuti řadí mezi nejlepší žaludeční léky, podobně jako další „hořčiny“, například pelyněk, jablečník nebo zeměžluč. Zkuste nálev ze stejného dílu puškvorce a pelyňku. Musí se však nechat louhovat jen chvilku, abyste ho byli schopni pozřít.
Co zklidní podrážděný žaludek?
Zkažený žaludek poznala na vlastní kůži většina z nás. Projevuje se bolestí břicha, křečemi, nechutenstvím nebo zvracením.
Podrážděný žaludek bývá způsoben nejčastěji dietní chybou. Když máte podrážděný žaludek, chcete udělat vše pro jeho zlepšení. Důležité je hodně pít a začít jíst snadno stravitelné jídlo.
Kořenová zelenina – rychle a účinně pomáhá nastrouhaný celer nebo petržel, které působí zásadotvorně a zmírňují překyselení. Bílá rýže – lehce rozvařená rýže vytváří na povrchu zrnek specifický „šlem“, který žaludek krásně zklidní. Můžete vypít i trochu vody, v níž jste rýži uvařili.
Zelený čaj
Obsahuje třísloviny, které jsou pro žaludek doslova jako balzám. Pijte ho po lžičkách a neslazený, vždy půl hodiny před jídlem.
Brambory
Uvařené v osolené vodě neutralizují žaludeční kyseliny. Měkká struktura brambor snižuje námahu žaludku při trávení a poskytuje mu relativní klid. Zralé banány – mají schopnost neutralizovat překyselenost v žaludku a snižují jeho podráždění. Jsou snadno stravitelné a obsažená vláknina (pektin) podporuje přirozenou činnost střev i žaludku.