Plánujete romantickou večeři, rodinnou oslavu nebo se jen chcete gastronomicky vyřádit? Pak vás určitě napadla i otázka toho, co budete podávat za víno. Na první pohled se může jednat o banální myšlenku, ale víte o tom, že výběr vína může rozhodnout o finální chuti celého pokrmu? Ke každému druhu se totiž hodí něco úplně jiného a proto byste měli respektovat alespoň základní rozdělení.
ROZDĚLENÍ PODLE CHUTĚ
-
Výrazná vína kombinujte s výrazným jídlem
-
Ovocná jídla k ovocným vínům
-
Ke slaným jídlům se skvěle hodí kyselejší vína
-
Tučná jídla si zaslouží plné a bohaté víno
-
Vyhněte se spojování příliš sladkých dezertů se sladkým vínem
BÍLÉ VÍNO
Bílé víno se obecně spojuje s lehkými, svěžími pokrmy. Mnoho lidí jej proto pije raději v období jara a léta. Skvěle se doplňuje k ledovým mísám, kde jsou sýry a šunky a samozřejmě patří neoddělitelně k rybám a bezmasým pokrmům.
Co se hodí k bílému vínu:
-
Ryba,
-
Rak,
-
Drůbež,
-
Šunka,
-
Vaječná jídla,
-
Paštika,
-
Jehněčí nebo telecí maso,
-
Těstoviny,
-
Sýry.
RŮŽOVÉ VÍNO
Růžové víno je pomyslným mostem mezi bílým a červeným vínem. I přes svou v zásadě jemnou chuť se může podávat k výraznějším pokrmům exotické nebo thajské kuchyně. Nejčastěji se ale růžová vína podávají k dezertům a ovoci.
Co se hodí k růžovému vínu:
-
Dezerty,
-
Ovoce,
-
Exotická kuchyně,
-
Plody moře,
-
Těstoviny,
-
Zeleninové saláty.
ČERVENÉ VÍNO
Červené víno je vždy bohaté a výrazné. I když je sladší nebo sušší, vždy bude mezi ostatními víny nejvýraznější. Nejspíš se právě i proto nejčastěji spojuje s obdobím podzimu a zimy. Skvěle se hodí k vydatným, tučným a těžkým pokrmům, které i přes svou výraznost nezastíní jeho chuť.
Co se hodí k červenému vínu:
-
Husa,
-
Zvěřina,
-
Hovězí i vepřové maso,
-
Pokrmy z vnitřností,
-
Tvrdé a plísňové sýry.
Týna Ryglová 28. 06. 2024, 05:28