Naučte se vybrat víno, které podtrhne chuť vašeho jídla a dodá mu tu správnou tečku

Plánujete romantickou večeři, rodinnou oslavu nebo se jen chcete gastronomicky vyřádit? Pak vás určitě napadla i otázka toho, co budete podávat za víno. Na první pohled se může jednat o banální myšlenku, ale víte o tom, že výběr vína může rozhodnout o finální chuti celého pokrmu? Ke každému druhu se totiž hodí něco úplně jiného a proto byste měli respektovat alespoň základní rozdělení.

ROZDĚLENÍ PODLE CHUTĚNaučte se vybrat víno, které podtrhne chuť vašeho jídla a dodá mu tu správnou tečku

  • Výrazná vína kombinujte s výrazným jídlem

  • Ovocná jídla k ovocným vínům

  • Ke slaným jídlům se skvěle hodí kyselejší vína

  • Tučná jídla si zaslouží plné a bohaté víno

  • Vyhněte se spojování příliš sladkých dezertů se sladkým vínem

BÍLÉ VÍNO

Bílé víno se obecně spojuje s lehkými, svěžími pokrmy. Mnoho lidí jej proto pije raději v období jara a léta. Skvěle se doplňuje k ledovým mísám, kde jsou sýry a šunky a samozřejmě patří neoddělitelně k rybám a bezmasým pokrmům. 

Co se hodí k bílému vínu:Naučte se vybrat víno, které podtrhne chuť vašeho jídla a dodá mu tu správnou tečku

  • Ryba,

  • Rak,

  • Drůbež,

  • Šunka, 

  • Vaječná jídla,

  • Paštika,

  • Jehněčí nebo telecí maso,

  • Těstoviny,

  • Sýry. 

RŮŽOVÉ VÍNO

Růžové víno je pomyslným mostem mezi bílým a červeným vínem. I přes svou v zásadě jemnou chuť se může podávat k výraznějším pokrmům exotické nebo thajské kuchyně. Nejčastěji se ale růžová vína podávají k dezertům a ovoci. 

Co se hodí k růžovému vínu:

  • Dezerty,

  • Ovoce,

  • Exotická kuchyně,

  • Plody moře,

  • Těstoviny,

  • Zeleninové saláty.

ČERVENÉ VÍNONaučte se vybrat víno, které podtrhne chuť vašeho jídla a dodá mu tu správnou tečku

Červené víno je vždy bohaté a výrazné. I když je sladší nebo sušší, vždy bude mezi ostatními víny nejvýraznější. Nejspíš se právě i proto nejčastěji spojuje s obdobím podzimu a zimy. Skvěle se hodí k vydatným, tučným a těžkým pokrmům, které i přes svou výraznost nezastíní jeho chuť. 

Co se hodí k červenému vínu:

  • Husa,

  • Zvěřina,

  • Hovězí i vepřové maso,

  • Pokrmy z vnitřností,

  • Tvrdé a plísňové sýry.

přidejte na:
Šéfredaktor

08. 06. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář