Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Něco málo o těstovinách

Historie těstovin začíná v období antického Říma. Podle některých starých spisů prý pochází těstoviny z Číny a do Itálie byly dovezeny ve 13. století. V Itálii jsou považovány za národní potravinu a nazývají je tam pasta. Ať to bylo tak či onak, oblíbené jsou všude.

46705_mediumTěstoviny jsou bohaté na uhlovodíky, obsahují ž 70% škrobu, bílkoviny, malé množství tuku, minerály jako draslík, vápník, fosfor, vitamíny skupiny B nebo i další přidané vitamíny. Jsou vhodné pro redukční a diabetickou dietu, neboť mají nízký glykemický index. Znamená to, že vás zasytí na delší dobu a nebudete brzy pociťovat opětovný hlad.

Zatímco v dobách minulých byly těstoviny spíše pro movitější a k chudým lidem se dostaly až díky rozmachu zemědělství a vynálezu lisu na těstoviny v 18. století, dnes si můžete koupit více než 600 druhů těchto dobrot a ani se v nich nemusíme vyznat.

Rozdělení:

  • vaječné - na 1kg mouky musí obsahovat 2,25 vejce, ale jsou i vícevaječné
  • bezvaječné - bez vajec, nebo s obsahem nižším než 2,25 vejce na 1 kg, vhodné pro nízkou cholesterolovou dietu
  • instantní - jsou určeny pro rychlou přípravu a nevaří se (např. čínské nudle)
  • neplněné - těstoviny všemožných tvarů a velikostí (fusilli - vřetena, farfalle - mašličky, penne - rourky, spagetti, alfabetini - písmenka, linguine - ploché špagety a mnoho dalších)
  • plněné - těstoviny s náplní z masa, zeleniny, hub, sýrů apod. (ravioli - taštičky ve tvaru čtverečků, tortellini - taštičky stočené do koleček, cannelloni - objemné roury k naplnění, čínské wontony a jiné)
  • speciality - zde patří těstoviny ochucené kořením, zeleninové, z mléčného těsta apod.

V obchodech se zdravou výživou koupíte další druhy, vyrobené z mouky špaldové, pohankové, amarantové, žitné, rýžové, sójové, s mořskou řasou nebo černé těstoviny obarvené sépiovým barvivem a spoustu jiných, bohatých na minerály a vitamíny.

Těstoviny jsou balené v sáčcích nebo krabicích z tvrdého papíru, obvykle o hmotnosti 400 - 500 g. Dají se dlouho skladovat, při vhodných podmínkách vydrží více jak rok, jsou vysušené a tvrdé a před dalším zpracováním se musí nejprve uvařit.

Rady a triky nejen uživatelů sRecepty.CZ:

  • Vařte je vždy v dostatečném množství vody, aby se na sebe nelepily.
  • Dávejte je do vařící vody a tu dobře osolte právě ve chvíli, kdy začne vařit. Pak těstoviny odlepte ode dna a občas zamíchejte.
  • Aby vám nevykypěly, nedávejte na hrnec pokličku.
  • Pokud je budete ihned servírovat, neproplachujte je studenou vodou, ale jen sceďte.
  • V případě pozdějšího použití pak propláchněte a promíchejte s trochou oleje.
  • Dejte pozor, abyste je nerozvařili, zvýšil by se tak jejich glykemický index.

Těstoviny jsou velmi vděčná potravina, hlavně pro jejich rozmanitost, rychlost přípravy a širokému využití. Jsou vhodné nejen jako příloha či zavářka do polévek, ale lze z nich připravit nekonečně mnoho druhů sladkých a slaných pokrmů např. nákypy s tvarohem, mákem  ovocem, studené i teplé saláty, zapékané pokrmy s uzeninou, vejci, zeleninou či sýrem.

Plněné těstoviny obsahují náplně z mletého masa, hub, zeleniny, sýra, špenátu apod. a podávají se s omáčkami.

Velmi oblíbené jsou lasagne

  • Jsou to pláty ve tvaru obdélníků a obvykle je není nutné předvářet.
  • Skládejte je do zapékací mísy střídavě s připravenou náplní a mletého masa nebo zeleniny.
  • Náplně byste měli mít dostatek a musí být řidší, protože těstoviny vstřebají šťávu a ve výsledku by byly suché a tvrdé.
  • Navrch je zalijte bešamelem, zasypte sýrem a zapečte.

Šikovné hospodyňky, které navíc nehoní čas, si mohou připravit své domácí těstoviny, receptů existuje hned několik. Začít můžete s nudlemi do polévky a později uvařit i již zmíněné lasagne nebo jiné plněné těstoviny. Vařte je jen pár minutek (asi 3 – 4) a nejlépe ihned podávejte.

Za vyzkoušení jistě stojí a vy tak vytvoříte originální pokrm, šitý na míru vám a vaší rodině.

Tento článek vypracovala pro sRecepty.CZ administrátorka Daniela

Fotogalerie

Šéfredaktor

25. 10. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře