Něco málo o těstovinách

Historie těstovin začíná v období antického Říma. Podle některých starých spisů prý pochází těstoviny z Číny a do Itálie byly dovezeny ve 13. století. V Itálii jsou považovány za národní potravinu a nazývají je tam pasta. Ať to bylo tak či onak, oblíbené jsou všude.

46705_mediumTěstoviny jsou bohaté na uhlovodíky, obsahují ž 70% škrobu, bílkoviny, malé množství tuku, minerály jako draslík, vápník, fosfor, vitamíny skupiny B nebo i další přidané vitamíny. Jsou vhodné pro redukční a diabetickou dietu, neboť mají nízký glykemický index. Znamená to, že vás zasytí na delší dobu a nebudete brzy pociťovat opětovný hlad.

Zatímco v dobách minulých byly těstoviny spíše pro movitější a k chudým lidem se dostaly až díky rozmachu zemědělství a vynálezu lisu na těstoviny v 18. století, dnes si můžete koupit více než 600 druhů těchto dobrot a ani se v nich nemusíme vyznat.

Rozdělení:

  • vaječné - na 1kg mouky musí obsahovat 2,25 vejce, ale jsou i vícevaječné
  • bezvaječné - bez vajec, nebo s obsahem nižším než 2,25 vejce na 1 kg, vhodné pro nízkou cholesterolovou dietu
  • instantní - jsou určeny pro rychlou přípravu a nevaří se (např. čínské nudle)
  • neplněné - těstoviny všemožných tvarů a velikostí (fusilli - vřetena, farfalle - mašličky, penne - rourky, spagetti, alfabetini - písmenka, linguine - ploché špagety a mnoho dalších)
  • plněné - těstoviny s náplní z masa, zeleniny, hub, sýrů apod. (ravioli - taštičky ve tvaru čtverečků, tortellini - taštičky stočené do koleček, cannelloni - objemné roury k naplnění, čínské wontony a jiné)
  • speciality - zde patří těstoviny ochucené kořením, zeleninové, z mléčného těsta apod.

V obchodech se zdravou výživou koupíte další druhy, vyrobené z mouky špaldové, pohankové, amarantové, žitné, rýžové, sójové, s mořskou řasou nebo černé těstoviny obarvené sépiovým barvivem a spoustu jiných, bohatých na minerály a vitamíny.

Těstoviny jsou balené v sáčcích nebo krabicích z tvrdého papíru, obvykle o hmotnosti 400 - 500 g. Dají se dlouho skladovat, při vhodných podmínkách vydrží více jak rok, jsou vysušené a tvrdé a před dalším zpracováním se musí nejprve uvařit.

Rady a triky nejen uživatelů sRecepty.CZ:

  • Vařte je vždy v dostatečném množství vody, aby se na sebe nelepily.
  • Dávejte je do vařící vody a tu dobře osolte právě ve chvíli, kdy začne vařit. Pak těstoviny odlepte ode dna a občas zamíchejte.
  • Aby vám nevykypěly, nedávejte na hrnec pokličku.
  • Pokud je budete ihned servírovat, neproplachujte je studenou vodou, ale jen sceďte.
  • V případě pozdějšího použití pak propláchněte a promíchejte s trochou oleje.
  • Dejte pozor, abyste je nerozvařili, zvýšil by se tak jejich glykemický index.

Těstoviny jsou velmi vděčná potravina, hlavně pro jejich rozmanitost, rychlost přípravy a širokému využití. Jsou vhodné nejen jako příloha či zavářka do polévek, ale lze z nich připravit nekonečně mnoho druhů sladkých a slaných pokrmů např. nákypy s tvarohem, mákem  ovocem, studené i teplé saláty, zapékané pokrmy s uzeninou, vejci, zeleninou či sýrem.

Plněné těstoviny obsahují náplně z mletého masa, hub, zeleniny, sýra, špenátu apod. a podávají se s omáčkami.

Velmi oblíbené jsou lasagne

  • Jsou to pláty ve tvaru obdélníků a obvykle je není nutné předvářet.
  • Skládejte je do zapékací mísy střídavě s připravenou náplní a mletého masa nebo zeleniny.
  • Náplně byste měli mít dostatek a musí být řidší, protože těstoviny vstřebají šťávu a ve výsledku by byly suché a tvrdé.
  • Navrch je zalijte bešamelem, zasypte sýrem a zapečte.

Šikovné hospodyňky, které navíc nehoní čas, si mohou připravit své domácí těstoviny, receptů existuje hned několik. Začít můžete s nudlemi do polévky a později uvařit i již zmíněné lasagne nebo jiné plněné těstoviny. Vařte je jen pár minutek (asi 3 – 4) a nejlépe ihned podávejte.

Za vyzkoušení jistě stojí a vy tak vytvoříte originální pokrm, šitý na míru vám a vaší rodině.

Tento článek vypracovala pro sRecepty.CZ administrátorka Daniela

přidejte na:
Šéfredaktor

25. 10. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář